Dagens PS

Ska jag amortera extra på bolånet?

Amortera
Hushållsekonomin är tuff för många hushåll. Foto: Pixabay
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 22 aug. 2023Publicerad: 22 aug. 2023

De flesta svenska hushåll bävar nu inför den väntade dubbelhöjningen av styrräntan i höst, vilket påverkar bolånet. Är det då bäst att amortera så mycket som det bara går? Troligen inte.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 20 september väntas Riksbanken höja med 25 punkter minst – och det kan bli både fler och större höjningar än så innan året är slut.

Din livssituation avgör om det är klokast att att amortera eller inte – en barnfamilj har helt andra förutsättningar än pensionärer som haft sin bostad i decennier.

Det påverkar också om man köpte huset när priserna låg som högst.

Det skriver Dagens Nyheter.

Amortera är en investering – tänk på avkastningen

Man ska också se amorteringen på den egna bostaden som en investering – och det gör att man behöver tänka på om värdeutvecklingen är större i fastigheten eller någon annanstans.

Den stora avvägningen som man måste göra har att göra med att pengar man amorterar bostaden med blir låsta i, troligen, åratal framöver. Det gör det svårt eller omöjligt att komma åt de pengarna om man behöver dem innan man säljer bostaden.

ANNONS

Senaste nytt

Små marginaler

ANNONS

Har man små marginaler eller svårt att få nya lån ska man därför tänka en extra gång, skriver tidningen.

Det är viktigt för barnfamiljer att bygga en buffert för oförutsedda ändamål. Även om det kan kännas surt att betala dyra bolån, så är det därför viktigt att bygga en buffert som motsvarar ungefär två månaders samlade utgifter, skriver DN.

Tänk på tvångsgränsen

Men om man ligger nära amorteringstvångsgränserna, dvs 70 och 50 procent av värdet på lånet, så kan man tjäna mycket på att amortera ner sitt lån under gränsen.

“Genom att komma under gränserna halveras ofta amorteringstvånget eller upphör helt”, skriver DN.

Men för pensionärer och blivande pensionärer är det lite annorlunda.

Pensionen och bolånet

Blivande pensionärer vill faktiskt utöka sitt lån på bostaden innan de går i pension, eftersom det kan bli svårare att ta lån när inkomsterna sjunker.

ANNONS

Många pensionärer har redan betalat av mycket av sina bolån vilket gör att de har låga boendekostnader. Det gör det lättare att klara sig på de lägre inkomsterna som pensioneringen ofta innebär.

DN:s råd är att inte överamortera, alltså att pensionärer amorterar av så mycket att de inte har råd att leva det liv de vill leva.

“Lägger du mycket pengar på att amortera binder du pengarna i bostaden och får lägre boendekostnader men också mindre pengar över till annat”, skriver tidningen.

Läs mer om bolånet:

Riksbankens dubbelhöjning av räntan i höst kan knäcka bolånen – Dagens PS

Nu hamnar fler bolånekunder hos Kronofogden – Dagens PS

Nu kommer räntesmockan – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS