Bedrägerier och vilseledande lockpriser blandas med seriösa erbjudanden under Black Friday. Nu varnar Konsumentverket för risker i handeln.

ANNONS

Black Friday förknippas inte bara med smarta klipp och välfyllda butiker, utan också bedrägerier, skriver Dagens Nyheter.

”Det stora problemet vi ofta ser är de här vilseledande prisjämförelserna mot så kallade ordinarie priser där butikerna hänvisar till ett tidigare pris som aldrig använts för att framställa prissänkningarna som större än de i själva verket är”, säger David Ånesjö som är jurist på Konsumentverket.

Om Konsumentverket upptäcker vilseledande marknadsföring brukar företagen ges en chans att rätta sig själva. Om de låter bli kan resultatet bli ett vitesföreläggande.

Under perioden september–januari förra året var 145 anmälningar till Konsumentverket kopplade till Black Friday.

Som konsument kan det vara svårt att skydda sig men ett tips är att använda prisjämförelsesajter för att se vad produkten kostat tidigare och hur den ligger till hos andra aktörer.

Var kritisk mot e-annonser

En stor del av Black Friday-erbjudandena lanseras på Internet. Även där gäller det att vara restriktiv och försöka genomskåda bedrägerier.

E-handelssidor marknadsför sig ofta som svenska och hållbara. De kan också locka med löften om fri frakt. Den vilseledande marknadsföringen leder sedan till långa leveranstider, extra avgifter och besvikna reaktioner på varan, om den ens kommer fram, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Det rör sig då också ibland om så kallad dropshipping med leverantörer som agerar utan mellanhänder. Det kan leda till att konsumenten får hem en vara som egentligen är olaglig att sälja på den svenska marknaden.

”Du kan också betala för något som du aldrig får överhuvudtaget, eller att bedragarna sedan lägger ut dina kortuppgifter till försäljning på nätet”, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare vid Nationellt bedrägericenter hos polisen, till Dagens Nyheter. Hur skyddar du dig då som kund? Konsumentverket har fem betryggande tips:

  • Jämför priset på reavaran mot priserna på jämförelsesajter på nätet.
  • Var uppmärksam på om e-handelssidan ser konstig ut, undvik att handla vid minsta tvekan.
  • Spärra ditt kort för onlineköp när du inte använder det.
  • Använd ett annat kort och konto när du handlar på nätet för att minska risken att ditt kortnummer blir stulet. I dag ger många banker möjlighet att använda speciella e-kort för handel på nätet där du får ett nytt kortnummer varje gång du handlar.
  • Var försiktig med att lämna ut kortuppgifter, speciellt om du inte vet om du kan lita på sidan.
  • Använd betalningstjänster du känner igen.
  • Håll utkik efter funktionen 3D-Secure, som utvecklats av Visa och MasterCard, som höjer säkerheten genom att kräva lösenord eller Bankid.

Läs också:

Black Friday: 7 av 10 svenskar litar inte på reakampanjer [Dagens PS]
Klarna varnas för bedragare under Black Friday [Dagens PS]