Dagens PS

SD och storbolag i ”historisk” hackerattack

Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 18 sep. 2017Publicerad: 18 sep. 2017

250 miljoner uppges vara borta i vad som beskrivs som ”en av de största dataintrångshärvorna i svensk rättshistoria”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Grova dataintrång och bedrägerier för hundratals miljoner kronor mot välkända storföretag, banker, myndigheter och kommuner har uppdagats, rapporterar SVT Nyheter och flera andra medier på måndagen.

Nu inleds rättegången mot åtta personer från Malmö som misstänks ligga bakom en historiskt stor hackerattack med tusentals dataintrång mot hundratals företag, tio banker samt myndigheter och kommuner. Enligt TV4 Nyheter ska över 100.000 mejl med skadlig kod skickats ut och sammanlagt ska hackerligan kommit över 250 miljoner kronor via bedrägerier.

Enligt åtalet ska en av de åtalade lyckats komma över och ändra ”automatiserade uppgifter” hos Sverigedemokraterna för att senare kunna stjäla användaruppgifter och lösenord hos partianställda, skriver Aftonbladet. Och på måndagen bekräftar SD att partiet är en av de tusentals drabbade. I våras blev man informerade om intrånget.

”Då fick vi veta att man har försökt infektera tre eller fyra datorer hos oss genom att skicka ett mejl till de datorerna med en bifogad fil. Om man klickar på den filen så installerar den någon typ av virus som skulle kunna skada eller ge de här människorna tillgång till våra datorer”, säger Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna till SVT och berättar att han själv var en av de som fick mejlet.

Vid lunchtid på måndagen rapporterar Expressen att stora svenska företag som Gekås, Swedbank, Resurs Bank, Klarna, Ikano Bank och byggföretaget NCC lurats på pengar genom manipulerade fakturasystem.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS