”Förvånande”, säger en börsexpert.

ANNONS

Sverigedemokraten Oscar Sjöstedt är ensam om att vara finanspolitisk talesperson i riksdagen med en aktieportfölj på Stockholmsbörsen, skriver Di.

Sjöstedt uppger för tidningen att han har innehav i 13 bolag till ett värde av 1,2 miljoner kronor. Mest känsligt är hans aktieplacering i prospekteringsbolaget Africa Oil.

”Africa Oil har en minst sagt turbulent historia och är ett väldigt ifrågasatt bolag, vilket gör att det är förvånande att det dyker upp i en portfölj hos den här typen av politiker. Jag tycker att det är ett kontroversiellt innehav”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till Di och framhåller bland annat att Africa Oil bidragit till brott mot mänskliga rättigheter i Etiopien.

Lundinsfären är näst största ägare i Africa Oil, som kategoriskt nekar till alla påståenden om oegentligheter i Etiopien.

Därför försvarar också Oscar Sjöstedt – som är SD:s finansministerkandidat – sin investering i bolaget – trots att exempelvis Folksam, enligt Di, uttryckt att försäkringsjätten inte vill äga aktier i Africa Oil och dessutom har avyttrat hela sitt innehav i Lundin Petroleum, som är Lundinsfärens flaggskepp.

”Jag har läst på det jag kan om deras arbete med CSR. Men jag får lita på att exempelvis Nordea, som är en av bolagets största institutionella ägare, har mer omfattande resurser än jag själv att göra en vederbörlig due diligence innan de beslutar att investera sina kunders pengar”, säger Oscar Sjöstedt i artikeln och tillägger att han inte har några betänkligheter över sina börspekulationer – trots att han alltså är partiets finansministerkandidat.

Men Erik Skoglund, delägare och korruptionsexpert på revisionsbyrån EY, är av en annan uppfattning och säger till Di att det finns risk att politikernas ägarintressen krockar med beslutsfattandet.

ANNONS
ANNONS

Dock anser han att politiker visst kan äga aktier, men att det är ”en avståndsfråga”.

Di har kartlagt hur stort intresset för aktier är i riksdagen och beskriver det som ”skralt” – endast 32 av de totalt 362 folkvalda har redovisat aktieinnehav i noterade bolag, framgår det.