Revolutionerande upptäckt – åldringar kan bilda lika många nya hjärnceller som unga, visar en ny studie som i veckan refererades av SVT vetenskap.

ANNONS

Forskarna bakom studien menar att tidigare studier på området kan vara missvisande, eftersom dessa rön hävdat att inga nya hjärnceller bildas i vuxen ålder. I den forskning som nu ifrågasätts har försökspersoner som äter medicin mot neuropsykiatrisk sjukdom eller haft en kognitiv nedsättning inte uteslutits, vilket kan ha påverkat resultaten.

”Här har forskarna kontrollerat för dessa faktorer. Det är ett spännande inlägg i debatten som pågått kring hur mycket nervcellsbildning det finns hos människan”, säger Henrik Jörntell, neuroforskare vid Lunds universitet, i SVT-artikeln.

Den nya forskningen – som alltså visar att hjärnceller även bildas hos äldre – publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell Stem Cell.

”Genom att obducera 28 individer som var mellan 14 och 79 år gamla och friska när de avled, kunde forskarna se att äldre människor kan bilda lika många nya hjärnceller i hippocampus som en ungdom”, skriver SVT, som samtidigt väcker frågan vad det betyder i praktiken då forskarna fann att nybildandet av blodkärl i hippocampus avtar med åldern.

”Blodkärlen är viktiga för att upprätthålla funktionaliteten i de här hjärncellerna och vi behöver hitta sätt att hålla kärlen friska så att våra hjärnor kan förbli formbara”, säger Maura Boldrini, docent i klinisk neurobiologi vid Columbia universitetet i USA och en av forskarna bakom studien.

ANNONS
ANNONS

Forskarna ska nu gå vidare, framgår det, för att se hur nybildningen av hjärnceller påverkar människan.