Banken SBAB varnar för att boräntorna snart kommer att höjas, skriver Svenska Dagbladet. Banken tror också att priserna på bostäder planar ut inom kort. 

ANNONS

Den överhettade bostadsmarknaden kan vara på väg att svalna. Under de senaste tolv månaderna har den genomsnittliga prisuppgången i Sverige legat på sju procent för bostadsrätter och 15 procent för villor.

Nu kommer signaler om att de skenande priserna på bostäder snart kan sakta in, enligt SvD

Handelsbanken skriver i en färsk prognos att priserna på bostäder stiger även nästa år. Det stämmer även SBAB in i. Man tror på en uppgång på ungefär två procent till. Därefter varnar banken för fallande priser på fyra respektive tre procent under 2023 och 2024.

”Vid slutet av 2024 tror vi att bostadspriserna kan ligga ungefär fem procent under dagens nivåer. Ingen dramatik således, säger chefsekonomen Robert Boije till Svenska Dagbladet.

Samtidigt väntas boräntorna stiga. SBAB skriver i en prognos att en reporäntehöjning är att vänta i februari 2023, vilket bland annat medför rörliga boräntor på 1,8 procent, vilket skulle innebära en höjning med knappt en halv procentenhet.

ANNONS
ANNONS

Fram tills nu har Riksbanken valt att låta reporäntan ligga kvar på noll procent. Man har gjort samma bedömning som både den amerikanska centralbanken Federal Reserve och den europeiska centralbanken ECB: att inflationen är tillfällig.

Läs också:

SBAB: Reporäntan kan höjas i februari 2023 [Dagens PS]
SBAB tippar fallande priser på bostäder 2023-2024 [Dagens PS]