Dagens PS

SBAB tippar fallande priser på bostäder 2023-2024

Sbab priser
Bolåneförmedlaren SBAB tror på fallande bostadspriser 2023-2024. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 okt. 2021Publicerad: 05 okt. 2021

Den långa uppgången på Sveriges bostadsmarknad kan brytas 2023-2024, då den statliga bolåneförmedlaren SBAB tippar fallande priser på grund av stigande räntor. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bolåneförmedlaren SBAB, som ägs av svenska staten, förutspår att bostadsmarknadens priser kan sjunka 2023-2024 på grund av stigande bolåneräntor. Det säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i en intervju med Trading Direkt.

”I det korta perspektivet, resten av hösten, tror vi att bostadspriserna står mer eller mindre stilla och sedan att de stiger någon enstaka procent under nästa år. Sedan kan de falla tillbaka ett par procentenheter 2023 och 2024 givet vår prognos om stigande bolåneräntor”, säger han.

Det som främst styr prisläget på bostadsmarknaden är boräntorna och hushållens inkomster, enligt chefsekonomen.

”De förklarar en väldigt stor del av prisutveckling över tid. Sen har också byggandet i förhållande till befolkningstillväxten betydelse”, sade Robert Boije.

Tippar att bostadsbristen är löst 2027

Chefsekonomen har också nyligen gått ut med beskedet att SBAB tror att bostadsbristen i Sverige kommer att vara löst 2027, vilket Dagens PS rapporterat om.

Antalet bostäder som behövs framöver uppskattas till runt 30 000 per år för att hålla jämna steg med befolkningsökningen – men enligt SBAB är prognosen att det kommer att byggas 50 000 bostäder per år de kommande åren.

“Går in i lugnare fas”

En boendebarometer som Nordea gjorde i slutet av september visar att det är “betydligt färre” som tror att bostadspriserna kommer att fortsätta gå upp de kommande 12 månaderna jämfört med i våras, vilket Dagens PS rapporterat om.

”Det finns tecken på att bostadsmarknaden går in i en lugnare fas med dämpade prisuppgångar. Faktorer som kan bidra är lättade restriktioner som kan göra att hushållen åter börjar lägga mer pengar på annan konsumtion än boendet, samt att fler oroar sig för en sättning på börsen. Dessutom har de ordinarie amorteringsvillkoren återinförts”, säger Ingela Gabrielsson, privat ekonom på Nordea, i ett pressmeddelande om förväntan kring bopriser.

Läs även: SBAB: Bristen på bostäder löst 2027

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS