Statliga SBAB meddelade i veckan att boräntan höjs, men konkurrenten Skandia gör tvärtom och sänker nu boräntan.

ANNONS

Skandia sänker boräntan från och med nu, torsdag den 4 november, och det gäller bolagets listränta för bolån med ett års bindningstid.

Boräntan för dessa lån sänks med 0,05 procentenheter och enligt Skandia innebär det att bolaget nu ”kan erbjuda en lägsta ränta om 1,04 procent i effektiv ränta”.

Så här kommenterar Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken, räntesänkningen i ett pressmeddelande:

”För oss är det viktigt att alltid kunna ge ett konkurrenskraftigt erbjudande till våra kunder. Ett bolån ska vara transparent och schysst. Vi har en av marknadens lägsta bolåneräntor och vi är stolta över att alltid erbjuda färdigförhandlade räntor”.

Så lyder SBAB:s argument för räntehöjningen

I tisdags, den 2 november, höjde statliga bolåneaktören SBAB i bjärt kontrast till Skandia sina listräntor med 0,20 procentenheter för bolån med bindningstider på 2-10 år.

SBAB motiverar räntehöjningen med kraftigt stigande marknadsräntor.

ANNONS
ANNONS

”Inflationen har stigit och kan komma att bestå på en högre nivå än tidigare. Riksbanken och andra centralbanker förväntas nu höja sina styrräntor tidigare än vad som förut antagits. Samtidigt förväntas Riksbanken och andra centralbanker att trappa ned på sina andra stimulansåtgärder i form av köp av obligationer. Som en konsekvens av detta har marknadsräntorna stigit och därmed har bankernas upplåningskostnader på kapitalmarknaden ökat”, sade SBAB:s vd Klas Danielsson i en kommentar.

Läs mer om det: Därför höjer SBAB räntan på bolån [Dagens PS]