Amorteringskravet och bankernas kalkylränta stoppar enligt SBAB-analyser i landets tre storstadslän över 20 000 unga från bostadsköp.

ANNONS

De två faktorerna gör att unga flyttar hemifrån senare i livet och enligt SBAB begränsar amorteringskraven 23 000 unga vuxna på bostadsmarknaden i Stockholm, Göteborg och Malmö, berättar Dagens Industri och uppger att om bankerna dessutom sänkte sin kalkylränta till 5 procent – som syftar till att pröva kundernas förmåga till att återbetala bostadslånet – skulle 21 000 unga vuxna i de tre storstadslänen kunna låna till en etta.

Vid ett högre ränteläge än dagens ligger bankernas kalkylränta på mellan 6 och 8 procent med en genomsnittlig kalkylränta på 7 procent, framgår det i artikeln.

”Vi menar att det finns visst utrymme för bankerna att åtminstone under en period sänka kalkylräntan. Nivån kan sedan ses över om det visar sig att räntetrenden vänder uppåt”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije, enligt Di.

ANNONS
ANNONS

Swedbanks styrelseordförande, den tidigare S-statsministern Göran Persson, har tidigare uttalat att Finansinspektionens uppställda amorteringskrav i kombinationen med kravet på 15 procents kontantinsats ibland gör det ”fullkomligt omöjligt för hårt arbetande unga människor” att köpa sig en egen bostad.