Swedbanks ordförande Göran Persson ser kravet på 15 procents kontantinsats vid bostadsköp med dagens priser som en orimlighet.

ANNONS

”Det blir ibland fullkomligt omöjligt för hårt arbetande unga människor att klara den saken, även om man sedan skulle klara sina amorteringar”, sade Göran Persson till Dagens Industri (obs, betalvägg, inloggning krävs) i går, torsdag, i samband med Swedbanks årsstämma.

Persson vill diskutera kontantinsatsen med Finansinspektionen.

”Det finns mycket att göra här, och bostaden är en så viktig del av det vuxna livet – och även barns liv – att jag tycker att vi bör ta en ordentlig diskussion med Finansinspektionen om hur det här ska hanteras framöver.”

Bostadspriserna rusar och få har råd med kontantinsats

Bolånetaket infördes 2010. Det lånebegränsar den som köper bostad. Han eller hon får låna max 85 procent av vad bostaden kostar och resterande 15 procent av priset måste läggas kontant.

I dag har bostadspriserna skjutit i höjden, prisrekorden avlöser varandra och för att köpa en genomsnittlig villa i Stockholms län under rådande bostadsyra krävs det drygt en miljon kronor i kontantinsats, skriver Di.

I Göteborgsområdet krävs det att du betalar nästan en halv miljon kronor om du vill köpa en genomsnittlig bostadsrätt, berättar tidningen också.

Det är mot bakgrund av det här som Göran Persson vill diskutera kravet på kontantinsats med FI.

ANNONS
ANNONS

”Unga människor som vill skaffa en bostad ska ha möjlighet att göra det. Gärna med att kanske låna lite mer då, men framför allt att hålla fast vid amorteringen så att man betalar av sina lån”, är Göran Perssons åsikt, skriver Di.

Läs även: Nytt prisrekord på bostadsmarknaden – igen [DagensPS.se] »