Pensionärer kan vänta sig sänkta pensioner, uppger Pensionsmyndigheten. Samtidigt har dagens skakiga börs inte någon större påverkan på pensionerna.

ANNONS

”Jag tycker att man som pensionssparare borde tänka att man har fått bra avkastning under lång tid. Och att det inte är så konstigt om avkastningen naggas i kanten”, uppger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, enligt DN.

Samtidigt vill han uppmana pensionärerna att sitta lugnt i båten – eftersom cirka 350 miljarder kronor som motsvarar den största delen är inkomstpensionen – och inte påverkas särskilt mycket av aktiemarknadens turbulens.

Vill du läsa det senaste inom privatekonomi? Ta enkelt del av vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Pensionärer kan förvänta sig sänkta pensioner

Han vill dock flagga för vissa minskningar av pensionerna framöver eftersom pensionskapitalet har gått starkt sedan finanskrisen 2008-2009.

Berg-och-dalbanan på börsen kommer framför allt påverka framtida pensionärer, menar han, eftersom pensionssystemen är uppbyggda på olika sätt för de båda grupperna där det ”i de nyare tjänstepensionsavtalen och premiepensionen finns en direkt koppling mellan priserna på aktiemarknaden och pensionen”.

ANNONS
ANNONS

I de nya systemen tar varken arbetsgivarna eller staten risken – ”utan risken och möjligheterna är överförda till pensionssparare och pensionärer”.

Läs även: Ny rapport: Lägre skatt för pensionärer 2022 [Dagens PS]