Priserna på fritidshus har skjutit i höjden den senaste tiden och många kommer säkerligen spendera tid i nya fritidshuset även i vinter. Men om fritidshuset ska stå tomt eller om det inte ska nyttjas lika ofta under vintern är det hög tid att skydda huset för lägre temperaturer.

Många klappar igen dörren till sina fritidshus när sommaren är över. Grohe listar de viktigaste punkterna att tänka på när du säkrar ditt sommarhus inför vintern.

Det finns en hel del viktigt att tänka på om sommarhuset ska stå intakt inför nästa sommar. Ett vanligt förekommande problem är vattenskador till följd av sönderfrusna rör. Det är även ett dyrt problem. Detta kan dock förebyggas med enkla medel.

Desto tidigare du upptäcker en skada desto billigare är den att reparera.

Så skyddar du fritidshuset 


1. Rensa hängrännorna
Ett viktigt och enkelt tips är att ta bort skräp och löv från hängrännorna och taket. Det kan stoppa regnvattnet från att åka ner längs stupröret. Det finns även vattenavrinningssystem med bland annat blad- och snigelhinder. Hindret gör att vattnet kan rinna ner enkelt där det ska och inte in i andra vrår som kan bilda stora vattensamlingar och orsaka kostsamma skador.

ANNONS
ANNONS

2. Stäng av det som ska stängas av
Du bör stänga av huvudkranen och tömma ur det vatten som är kvar i rörsystemen i huset. Det är lätt att glömma varmvatten-beredaren och spolcisternen i toaletten men töm även dessa innan du lämnar huset för vintern. Var även noga med diskmaskin, kyl och frys när du är borta en längre tid. Det går att förhindra vattenläckor genom att installera en batteridriven diskmaskinavstängning eller stänga av alla vitvaror som kräver vatten.

3. Säkra upp digitalt
Det kan vara en bra idé att investera i en digital lösning som låter dig veta om en skada sker i fritidshuset när du befinner dig på hemmaplan. Exempelvis har Grohe en vattenfelsbrytare som jobbar dygnet runt med att meddela om och reglera eventuella vattenskador.

Läs mer: Fler drömmer om trädgård [Dagens PS]

Intresset för fritidshus rekordstort [Dagens PS]