Dagens PS

FI varnar: Nytt skurkrekord – det våras för bedragarna

bedragarna
Vips! Såhär kanske det ser ut när någon blir utsatt för ett bedrägeri via mobil, bank-id och swish. Äldre personer är mer utsatta för risken att bli lurade via okända samtal och meddelande. Bilden är ett montage och föreställer inte ett riktigt brott. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 17 aug. 2023Publicerad: 16 aug. 2023

Antalet anmälda bedrägerier har ökat med 9 procent jämfört med i fjol. Det rör sig om skurkar som utger sig för att vara företag och lovar guld och gröna skogar – men ack, vad det bedrar. Det varnar Finansinspektionen, FI för.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under årets första sex månader har Finansinspektionen, FI publicerat sammanlagt 1496 varningar för företag och webbplatser utan tillstånd.

MISSA INTE: Expert om döden på jobbet: “Vill inte kalla det olyckor” – Dagens PS

Slår larm

Det är en uppgång med 9 procent jämfört med 1377 varningar samma period under rekordåret 2022. De flesta av varningarna är resultatet av samarbeten med utländska tillsynsmyndigheter världen över. Men det är lika viktigt att svenska kunder som utsätts eller misstänker bedrägeri slår larm.

“Alla varningsklockor bör ringa om någon vill ha betalt i bitcoin eller annan kryptotillgång. Seriösa företag arbetar inte på det sättet”, säger Mikael Sandahl, finansinspektör på FI.

ANNONS

Senaste nytt

Krypto

Man ska alltså se till att inte betala för varor man inte beställt, och följa magkänslan. Låter något skumt så ska man lägga på luren och anmäla, skriver FI:

“En tydlig trend är att allt fler bedragare kräver att få betalt i kryptotillgångar. Betalningen görs då via en kryptoväxlare till den kryptoplånbok som påstås tillhöra företaget som erbjuder investeringen. I takt med att bankerna har blivit mer ifrågasättande när konsumenter vill växla pengar till kryptotillgångar har bedragarna också börjat undvika de större bankerna. I stället rekommenderar bedragarna någon mindre aktör där det brukar vara enklare att göra överföringen.”

ANNONS

Fjärranslutning

Bedragare ber ofta om att få ansluta sig till konsumentens dator från annan ort. Vilket i praktiken innebär att bedragarna får fri tillgång till bankkonton och därmed full insyn i hur mycket tillgångar som finns och var pengar förs över.
“Ingen skulle komma på tanken att ge nycklarna till sitt hem till vem som helst. Samma princip bör gälla för datorer. Låt aldrig en okänd person fjärransluta till din dator, oavsett hur övertygande personen är”, säger Sandahl.

Läs mer om nät-bedragarna:

KO slår till mot bedrägerier – Dagens PS

Så undviker du säkerhetsrisker – Dagens PS

AI hotar landets säkerhet – Dagens PS

Nätverksjättar går samman mot bedrägerier och id-kapning – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS