Så sparar du tusenlappar i januari

Uppdaterad: 05 jan. 2023Publicerad: 02 jan. 2023
Promenera
Promenera eller cykla när du ska någonstans i stället för att ta bilen. (Foto: Pixabay)

Januari månad brukar anses vara den fattigaste, med kostnader från helgerna som tynger ner decemberlönen och stora räkningar som väntar. Men det går ofta att spara flera tusenlappar genom att leva mer ekonomiskt.

ANNONS
ANNONS

Skaffa koll

Konsumentverket har skapat en budgetkalkyl där du kan jämföra dina kostnader för olika områden med de genomsnittliga bedömningar som man har gjort om vad som är rimligt. Fundera över om det är något område där du hade kunnat minska kostnaden.

Notera också hur du använder dina pengar. Det kan man ofta göra genom att bara gå in på sin bankapp.

ANNONS
ANNONS

Lånekostnader

Kontrollera möjligheten att samla dina lån och betala mindre i ränta varje månad. Undvik också att köpa saker på kredit, särskilt i nuläget.

Elkostnader

Nordea har sammanställt några spartips som gäller elpriset. Stäng av/dra ner på elburen golvvärme, handdukstork och el-element. Fyll alltid tvätt- och diskmaskin helt och hängtorka tvätten. Duscha kort, och eventuellt inte varje dag. Täta dörrar och fönster. Sänk inomhustemperaturen.

Transporter

Cykla i stället för att ta bilen om det går. Samåk om du behöver ta bilen, exempelvis om du ska hämta och lämna barnen. Du kan spara in pengar på att ta bussen och inte bilen. Om du brukar åka långt – planera resan ett tag i förväg så är det lättare att få billiga biljetter.

Spara in på matkostnader

Skriv menyer och inköpslistor för att storhandla någon gång per vecka. Handla inte när du är hungrig eftersom det då är lätt att köpa onödiga saker man är sugen på för stunden. Laga en större mängd av dina utvalda rätter och gör sedan matlåda. Handla med medhavda kassar. Välj matvaror och recept som är relativt billiga – med rätt kryddor blir det ändå gott. Om det är säsong för varan du köper är den oftast billigare än annars.

Undvik hämt- och utemat

Man sparar in rejält på att skippa att köpa en fralla och kaffe på väg in till jobbet. Ännu mer på att ta med matlåda i stället för att luncha ute. Gillar du en godisbit till trefikat kan det vara värt att köpa den i en vanlig butik och ta med den i stället för att handla den i kiosken.

Det finns också stora pengar att spara på att bjuda hem sina vänner i stället för att äta och dricka tillsammans på krogen.

Spara genom att säga upp abonnemang

Streamingtjänster, tidningar och andra internetrelaterade konton är lätta att starta upp igen om du skulle vilja. Men vill du spara pengar är det en god idé att undersöka vilka abonnemang och prenumerationer du har och att säga upp dem som du inte använder.

ANNONS

Det är nödvändigt att vara försäkrad, förstås. Men kanske har du dubbla försäkringar helt i onödan? Undersök om du kan göra dig av med någon av dina försäkringar och ändå täcka dina risker.

Undvik påminnelser

Betala räkningarna i tid, eftersom påminnelseavgifter är dyra och onödiga.

Spara in på andra kostnader

Går det att hitta det du vill ha på ett bättre sätt? Du kanske kan hyra, låna, köpa begagnat eller bara avstå från en del saker? Även nöjen kan man hitta gratis, till exempel på muséer eller det lokala biblioteket. Brukar du lägga mycket pengar på hudvård kan det vara läge för ett billigare märke.

Läs också:

Energisnåla bostäder får EU-stöd för miljarder

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS