Regeringen meddelar att den röstar avslag på sin egen vårbudget för att nästa vecka lägga fram ett förslag på ny budget.

ANNONS

Ändringsbudgeten ska innehålla det pensionsförslag som oppositionspartierna i finansutskottet blockerat.

På så vis försöker regeringen få med den hastigt framlagda pensionsöverenskommelsen, som flera experter dömt ut som en slarvig och ogenomtänkt uppgörelse mellan inblandade partier – läs mer om det här: Din pension: Uppgörelse döms ut – ”slarvigt” [Dagens PS]

Aftonbladet kunde redan på tisdagen med hänvisning till källor avslöja att regeringens taktik nu är att runda blockaden från oppositionen genom att presentera en vårändringsbudget inom kort.

Finansminister Mikael Damberg (S) bekräftar på en presskonferens på onsdagsmorgonen att det är så regeringen nu har för avsikt att agera.

”Vi bedömer att det finns stöd av riksdagens ledamöter för en förstärkning av pensionerna. Vi kommer yrka avslag på finansutskottets förslag till ändringsbudget. Vi kommer återkomma med en extra ändringsbudget”, säger Damberg, berättar Aftonbladet.

Under dagens budgetomröstning står det därmed klart att regeringen yrkar avdrag på sin egen budget, vilket talar för att ett budgetvakuum uppstår.

ANNONS
ANNONS

Och om den ändringsbudget regeringen planerar att lägga fram drar ut på tiden kan riksdagen samlas senare i sommar för att rösta om ändringsbudgeten.

Det är alltså den pensionsöverenskommelse mellan regeringen, C, MP och V som oppositionen i finansutskottet blockerat och därmed kan pensionsförslaget inte tas med i dagens budgetomröstning, så vida inte talmannen godkänner det, skriver AB.