Stämmer påståendet om att det går att tjäna grova pengar på kort tid som fastighetsmäklare?

ANNONS

Ja, det gör faktiskt det, visar Di:s kartläggning vilket är en stor förklaring till att branschen lockar unga talanger.

Enligt tidningen, som hänvisar till Fastighetsmäklarinspektionen, fanns det 6.918 fastighetsmäklare i Sverige i slutet av 2016. Nästan hälften, 46,2 procent, av dessa är kvinnor.

Av Mäklarsamfundets undersökning, som Di också refererar till, framgår att 58 procent av mäklarna har en ren provisionslön som varierar från månad till månad och att endast 13 procent har en lön som består av både provision och fast lön. Övriga har antingen en fast lön eller annan typ av ersättning, enligt siffrorna i medlemsundersökningen.

Av statistiken konstaterar Di att hälften av mäklarna har en årsinkomst på mellan 300.000 kronor och 500.000 kronor.
32 procent svarar att de har en inkomst på mellan 500.000 kronor och 1 miljon kronor. Och 4 procent – totalt 277 mäklare – uppger att de tjänar över 1 miljon kronor om året.

Den sistnämnda gruppen är mäklare som har mellan fyra år och tio år i yrket och ingen mäklare som inte jobbat minst fyra år drar in över 1 miljon kronor, framgår det.

Slutsatsen är att den som vill tjäna storkovan som fastighetsmäklare får finna sig i att jobba hårt för pengarna.

”Det är tufft för hela mäklarkåren samtidigt som det har sin charm. Det ställer höga krav på individen, kompetensen och noggrannheten som en mäklare måste visa prov på. Har jag inte engagemanget, trovärdigheten och säljkompetensen så blir det svårt och den utmaningen gillar jag”, säger en mäklare som är ny i yrket till Di.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Sju fastighetsmäklare varnas [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Stjärnmäklarens tips: Så landar du varje affär [DagensPS.se] >