Dagens PS

Så här får du drömhuset till ett lägre pris

arrende
En sommarstuga med arrende kan vara ett utmärkt sätt att uppnå drömmen om ett eget sommarhus utan att behöva investera i dyr mark. (Foto: Fredrik Sandberg / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Att köpa en sommarstuga är en dröm för många svenskar. Dessa hus erbjuder en tillflyktsort från vardagen och en plats för avkoppling och naturupplevelser. En populär och kostnadseffektiv metod är att köpa ett hus med arrende. Men vilka är egentligen fördelarna och farorna?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här utforskar vi vad det innebär att köpa en sommarstuga med arrende. Vi listar även vilka fördelar och nackdelar det medför, samt ger några viktiga tips för en smidig process – allt med hjälp av en expert.

Visste du om att denna möjlighet fanns?
Visste du om att denna möjlighet fanns? (Foto: Henrik Holmberg / TT)

Vad innebär arrende?

Arrende innebär att du hyr mark av en markägare, oftast på lång sikt, för att använda den till olika ändamål, exempelvis för att ha en sommarstuga. Du äger själva byggnaden, men inte marken den står på. Detta skiljer sig från att köpa en sommarstuga med egen tomt, där du äger både byggnaden och marken.

Mäklaren Irina BruzeliusSjönära Fastigheter förklarar:

“Ett arrende innebär att man har nyttjanderätt till marken eller vattnet och kan nyttja det för till exempel boende. Det finns fyra olika typer av arrende; jordbruksarrende, bostadsarrende, anläggningsarrende och lägenhetsarrende. Är det bostadsarrende äger du huset, men arrenderar marken det står på. Det kallas byggnad på ofri grund. Arrendetiden varierar, men måste vara bestämd till minst 5 år eller längre. Avtalet måste vara skriftligt.”

ANNONS

Senaste nytt

Fördelar

Eftersom du endast köper byggnaden och inte marken, är inköpskostnaden ofta betydligt lägre jämfört med att köpa en stuga med egen tomt.

ANNONS

Lägre inköpskostnad kan innebära att det är lättare att kunna betala huset kontant.

Arrendeavtal är ofta långa, till exempel 25-50 år, vilket ger en långsiktig trygghet men även möjligheten att flytta när avtalet löper ut utan att behöva sälja marken.

Nackdelar

En stor nackdel med att köpa ett hus med arrende är finansieringen, menar Irina Bruzelius. Detta på grund av att man i Sverige inte kan belåna ett arrende, något som resulterar i att man får ordna finansieringen på annat håll.

“För det andra kan jordägaren, trots besittningsskydd, under vissa omständigheter säga upp avtalet eller höja avgiften”, fortsätter hon.

Tips från mäklaren

Innan du ger dig in i djungeln som är att köpa bostad med arrende bör du därför ha en klar och tydlig plan över hur du ska finansiera köpet.

När den ekonomiska biten är ur vägen måste du börja tänka på hur du ska ha råd med huset under tiden du äger det. Här spelar summan av arrendeavgiften, som du betalar varje månad, stor roll.

ANNONS

En lika viktig del att fundera på innan du slår till är avtalstiden.

Det är viktigt att förstå både fördelarna och nackdelarna, samt att noggrant granska arrendeavtalet och dess villkor.

Med rätt information och förberedelse kan du njuta av din sommarstuga och de många fördelar som ett arrende kan erbjuda.

Se även:

Klickraket: Röda huset som regerar Hemnet. Dagens PS

Fängslande gammalt tingshus nu till salu. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS