Dagens PS

Så gör du ett bra bostadsköp i dag

bostadsköp
Drömmen om en bostad i fokus. Här är tipsen som hjälper drömmen hålla. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 11 dec. 2023Publicerad: 11 dec. 2023

En bostadsmarknad som står still. Det gör det tufft för den som är ung och vill flytta hemifrån. Här är några tips som hjälper dig hantera situationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny kartläggning, gjord av Länsförsäkringar fastighetsförmedling, visar hur tuff situationen för unga är på bostadsmarknaden.

Baserat på data från Boverket och SCB konstaterar Länsförsäkringar att 77 procent av de unga mellan 19-25 år bor i en kommun med underskott av bostäder till unga.

”Historiskt många unga har i dag inte ett boende som de kan kalla sitt eget hem, samtidigt som byggandet av nya bostäder störtdyker och den ekonomiska krisen med höga räntor slår hårt mot de med små marginaler”, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

”Slagit extra hårt”

”Hyrorna och lägenhetspriserna har under lång tid stigit betydligt mer än ungas inkomster, samtidigt som det också byggts för få små och billiga bostäder. Det skärpta amorteringskravet har dessutom slagit extra hårt mot unga, säger Marcus Svanberg som är kritisk mot regeringen.

”Det är svårt att förstå hur regeringen och bostadsminister Andreas Carlson (KD) tänker sig att unga i dag ska kunna flytta hemifrån”, säger han.

ANNONS

Senaste nytt

Färre ansökningar

Bostadsbristen är inte heller något storstadsfenomen. I stora delar av landet har marknaden gått i stå.

ANNONS

”Marknaden är lite försiktigare. Vi får färre låneansökningar nu än för ett par år sedan”, säger Johan Björk på Handelsbanken i Gävle till GD.

”Det speglas också i att utbudet blivit mindre på Hemnet, många väljer att bo kvar i sina bostäder”, säger Gabriella Wahlén på Handelsbanken.

Nu hoppas marknaden att vi har nått räntetoppen och att fallande räntor ska sätta fart på bostadsköpen. Än är det dock inget fyndläge, enligt experterna.

Inte fyndläge än

”Att det skulle gå att fynda på bostadsmarknaden är inte riktigt sant om man ser till prisutvecklingen. Så var det när marknaden vände förra året men nu har priserna stabiliserats”, säger Erik Holmberg, på Hemnet, till DN.

Det som är extra viktigt just nu är att gå igenom den egna ekonomin minutiöst inför ett bostadsköp, säger fastighetsmäklaren Pia-Lotta Svensson.

”Fundera noga på vad som är viktigt för en själv när man ska köpa en bostad, vad har jag för krav och framför allt, vad har jag för budget? Tänk långsiktigt – att köpa en bostad innebär oftast att du kommer bo där ett tag”.

Dra nytta av lågt tempo

ANNONS

Bland experternas råd finns i övrigt att försöka dra nytta av att försäljningar går väldigt långsamt nu, eftersom det gör att man hinner kolla objektet extra noga.

Att prata med mäklaren och höra om ett bud under utgångspris är möjligt och att inte välja bort objekt som legat ute länge är två andra råd.

Läs även:

Mörka verkligheten när unga söker bostad: “Horribelt” – Dagens PS

Rekordmånga bostäder på Hemnet – Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS