Att kunna gå i pension lagom till 30-årsdagen är en ny het trend. Här har du störst chans, enligt aktieproffset Gunther Mårder.

ANNONS

Dagens Industri skriver på tisdagen om en växande trend bland dagens unga, den så kallade ”milleniegenerationen”: för första gången satsar många på ekonomiskt oberoende vid tidig ålder som alternativ till traditionellt pensionssparande. Under det engelska akronymet ”FIRE” (Financially Independent and Retiring Early) drömmer många om att kunna gå i pension lagom till 30-årsdagen, skriver tidningen som talat med aktieexperten Gunther Mårder, i dag vd för Företagarna.

Han gläds åt att sparande återigen blivit ”coolt” och konstaterar att det framför allt är ett sätt som oftast ligger bakom svenskars förmögenhet.

”Störst chans att bli rik är via företagande, men efter det kommer investeringar i värdepapper”, säger han till Di men konstaterar samtidigt att spardrömmen är desto vanligare på finansmarknaden samt att de som faktiskt uppnår ekonomiskt oberoende ofta jobbar vidare.

Vidare råder han personer som vill haka på FIRE-trenden att bestämma sig för hur mycket man klarar av att överleva på varje månad och lägga resterande pengar på aktiesparande. Tar du sedan summan du kan lägga undan gånger snittavkastning på 3,5 procent och gånger årets tolv månader har du svaret på hur mycket du kan spara varje år.

ANNONS
ANNONS

Enligt statistik från Nordnetbloggen, baserad på statistik från förmögenhetsskatten 2007, stod företagsägande för 51 procent av svenskarnas förmögenheter, 21 procent utgjordes av värdepapper medan hög lön stod för 12 procent, framgår det i artikeln.