Tre forskare på Riksbanken har analyserat senaste 25 årens prisutveckling för småhus i Sverige och menar att det inte finns någon överhängande risk för en bostadskrasch.

ANNONS

”Enligt de metoder vi använt finns det alltså inte någon uppenbar övervärdering av småhus i Sverige, varken i riket som helhet eller på kommunnivå. Den uppgång som har skett kan nämligen förklaras av sedvanliga makroekonomiska variabler”, skriver forskarna i rapporten som publicerats i Riksbankens egen tidskrift Penning- och valutapolitik, rapporterar Dagens Industri.

Forskartrion varnar däremot för om bostadspriserna sjunker snabbt, orsakat av exempelvis ”en internationell bankkris”, framgår det.

Forskarnas bedömning att någon bostadsbubbla inte är i antågande får stöd av Ingemar Bengtsson, lektor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet, som enligt Di anser att bostadspriserna i dag är undervärderade med 15 procent.

Men Bengt Hansson, analytiker på Boverket, delar inte alls riksbanksforskarnas syn på bostadsmarknaden:

”Vad som helst kan utlösa en korrektion, värderingarna är höga och fallhöjden väldigt stor”, säger han i artikeln och får stöd av en professor vid Kungliga Tekniska Högskolan.

ANNONS
ANNONS

LÄS MER: ”Riksbanken: Ingen bubbla på bostadsmarknaden” [Di.se] ›