Enligt en rapport från Lendo har var fjärde vuxen i Sverige ett privatlån och 4 av 10 unga mellan 20 och 29 år har ett privatlån på över 100 000 kronor.

ANNONS

I Sverige fortsätter hushållens privatlån växa. En ny rapport från Lendo, en jämförelsetjänst för lån, visar att var fjärde vuxen, totalt 1,4 miljoner vuxna i Sverige, har ett privatlån. Bland unga mellan 20 och 29 år ha 40 procent ett privatlån på över 100 000 kronor och 13 procent ett lån på över 250 000 kronor.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, har privatlånen i Sverige ökat från 150 miljarder kronor är 2011 till 273 miljarder kronor 2021. Finansinspektionen menar att lån kan innebära både flexibilitet och risker eftersom små lån med tiden kan bli stora skulder och drabba dem med små marginaler.

Många unga lånar till konsumtion

”Andelen som lånar för första gången ökar som snabbast i åldern 20–29. 65 procent av de som tar privatlån gör det före de fyllt 30 år. I ung ålder lånar cirka en tredjedel av låntagarna till bil, cirka en tredjedel lånar till konsumtion via kreditkort, delbetalning och faktura medan resten lånar till konsumtion och för att lösa småkrediter genom privatlån”, kommenterar Lendos expert på privatlån, Claudia Gomez, i ett pressmeddelande.

Mellan 30 och 44 års ålder är belåningen generellt högst, i den åldersgruppen har 36 procent av låntagarna lån på mer än 250 000 kronor. Hälften av låntagarna i den här åldersgruppen har lån genom delbetalningar via fakturor och kontokrediter. För de allra flesta som tar lån följer lånen dem genom livet.

Anledningen till lån varierar genom livet

“Viljan att samla sina lån till ett och strukturera upp sin ekonomi tenderar att vara som störst mellan åldrarna 30–44 år. En rimlig förklaring kan vara att många i den åldern har dyrare levnadskostnader förenat med familj, större bostad och att det är först nu man hunnit samla på sig fler lån. Andelen som lånar för att samla sina lån minskar sedan igen under den tredje fasen i livet, 45–65 år”, kommenterar Claudia Gomez i pressmeddelandet.

Hon kommenterar vidare att samma minskning inte gäller belåningen vilket tyder på att människor i åldern 45–65 år börjar låna igen, framförallt till renovering, samt att anledningen till varför människor lånar varierar genom livet.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Handelsbanken: Bolåneräntor kan sänka ekonomin [Dagens PS]