Enligt en ny undersökning av Novus på uppdrag av Skandia, saknar sju av tio svenskar (67 procent) kunskap för att göra val av fonder till sin premiepension.

ANNONS

Bland kvinnor är bilden ännu dystrare – bara 14 procent anger att de har tillräcklig kunskap, vilket innebär att hela 76 procent av kvinnorna saknar den kunskapen medan motsvarande siffra för männen är 58 procent.

”Staten har lagt över ett stort ansvar på den enskilde men avsaknaden av kunskap gör att systemet haltar och har dessutom öppnat en stor marknad för dyra förvaltningstjänster”, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, i pressmeddelandet och fortsätter:

”Kvinnor skulle tvärtom behöva vara ännu mer pålästa än männen eftersom de riskerar lägre pensioner och verkligen måste göra medvetna val. Den låga upplevda kunskapsnivån i befolkningen visar även på behovet av professionell rådgivning för att göra rätt val för hela sin pension. Premiepensionen är trots allt en mindre del av pensionen medan tjänstepensionen, som även den förvaltas av individen själv i allt större utsträckning, kan utgöra halva inkomsten för en framtida pensionär”.

Undersökningen bygger på 1.152 telefonintervjuer bland svenskar mellan 35 och 65 år, som börjat ta ut sin pension.

MISSA INTE: Nu hoppar Bodström också av [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Utskällda fondtoppar lever i lyx [DagensPS.se] >