Leif Östling borde vara bekymrad över att ”näringslivet lurar till sig skattepengar” från offentligheten, enligt en professor och överläkare.

ANNONS

Näringslivsnestorn Leif Östling har aviserat på DN debatt att han startar en kommission som ska ta reda på hur våra skattepengar används, vilket Dagens PS uppmärksammat.

Leif Östling, tidigare Scaniachef och ordförande i Svenskt Näringsliv, utbrast för några år sedan i affekt ”vad f-n får jag för skattepengarna?” när han hade blivit påkommen att ha gömt undan skatt på Malta.

I en replik i DN skriver Mattias Belting, professor och överläkare, att giriga krafter inom näringslivet satt i system att blåsa offentliga sektorn på skattepengar.

”Vem f-n tar mina skattepengar?”

Han anser att en mer adekvat fråga i stället för vad vi får för våra skattepengar hade varit: ”Vem f-n tar mina skattepengar?”.

Enligt Mattias Belting ”dräneras” både sjukvård och skola på offentliga medel genom att näringslivet upptäckt att det går att ”tjäna enkla pengar ur skattekistan genom att sälja in i många fall onödiga och i vissa fall meningslösa produkter och tjänster till offentlig sektor”.

Även friskolor och nätläkare ägnar sig enligt professorn och överläkaren åt bedrägerier av offentligt förvaltade skattepengar.

ANNONS
ANNONS

Dessutom har ”bilindustrin fått fungera som mall för offentlig sjukvård under de senaste 20 åren”, vilket inte blev någon framgång, påpekar Mattias Belting på DN debatt och menar att näringslivets lurendrejeri av skattepengar mot offentlig sektor ”borde bekymra Östling”.

Läs även: Svenska statens förmögenhet tvåa i världen – efter Kina [Dagens PS]