"Pensionssparare blåsta på 150 miljoner kronor”

Uppdaterad: 14 mars 2017Publicerad: 14 mars 2017
Allras kunder kan han blivit blåsta på 150 miljoner kronor när PPM-bolaget köpte värdepapper till överpris

Tidigare okända dokument som Ekot tagit del av avslöjar två uppseendeväckande affärer som det utskällda PPM-bolaget Allra gjort. Affärerna genomfördes under åren då bolaget hette Svensk Fondservice och ska ha resulterat i att företaget betalade så mycket som 40 procent i överpris för finansiella tjänster. Affärer som i slutändan drabbat kunderna.

ANNONS
ANNONS

Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi, tror att det antingen handlar om ”ett väldigt klantigt, tjänstefel eller någon typ av skumraskaffär”, säger han till Ekot.

”Den omedelbara känslan är att svenska pensionssparare blivit blåsta på 150 miljoner kronor”, säger han.

Affärerna, som nu avslöjas av Ekot, ska ha omfattat värdepapper för 430 miljoner kronor från ett annat bolag. Samtidigt gick 40 procent, 170 miljoner kronor, till bolaget Oak Capital som agerade mellanhand. Oak Capital ska i sin tur ha personliga kopplingar till Allra då tidigare toppchefer och vd i dag har höga positioner i Allra. Under året för affärerna ska dessutom 160 miljoner kronor ha betalats ut till ägarna, uppger Ekot.

Allras vd Alexander Ernstberger säger sig inte ha någon anledning att ifrågasätta transaktionerna som han menar blev en ”bra investering” för pensionsspararna som han påstår fått tillbaka 130 kronor för varje hundralapp.

”Jag har inte den kunskapen, utan jag litar på att mina medarbetare, förvaltarna där inkluderade, gör ett bra jobb och en bra research till de investeringar som de gör.”

MISSA INTE: HQ-topp konsult åt skandaltoppar  >

LÄS ÄVEN: Ouch! Inget kompispris för skandalomsusad VD  >

ANNONS
ANNONS