Polen tar bort all moms på matvaror och sänker den rejält på andra varor som bland annat bensin, gas och gödningsmedel.

ANNONS

I det andra anti-inflationspaketet på två månader föreslår Polens premiärminister Mateusz Morawiecki att tillfälligt sänka eller helt ta bort moms (VAT) på en rad kritiska varor i landet, däribland, bensin, gas och gödningsmedel. Detta från och med februari.

Han uppmanade också butiker att sänka priserna och uppmanade Polens befolkning att ”se upp” för butiker som inte gör det.

Draget kommer efter att Polen redovisat en inflation i december på 8,6 procent (KPI). Landet har också nyligen genomfört en skattereform som Bloomberg beskriver som misslyckad, då den gjort en del arbetare som lärare och pensionärer fattigare.

”De flesta polacker kan inte sova på grund av stigande räkningar. Det är känt att inflationen orsakas av externa faktorer, men vi måste hitta svaret och stå för priset”, säger premiärministern.

Mateusz Morawiecki och hans parti Lag och rättvisa har kritiserats kraftigt för den problematiska utrullningen av den komplicerade skattereformen som de kallar “Polish New Deal”. Under presskonferensen där premiärminstern berättade om sänkningen av moms bad han också om ursäkt för kaoset, men lovade att polackerna kommer att se en positiv effekt på sina ekonomier de kommande månaderna.

ANNONS
ANNONS

Polens sänkning av moms kommer att vara i effekt i sex månader och kosta statskassan 20 miljarder zloty (drygt 45 miljarder kronor), enligt premiärministern.

Läs även: Oljekraftverket igång – för att hjälpa Polen [Dagens PS]