Oljekraftverket i Karlshamn körs under måndagen eftersom att Polen bett grannländer om hjälp och Svenska kraftnät avropat effektreserven, rapporterar TT.

ANNONS

Fram tills klockan elva körs Karlshamnsverket i Blekinge på minimidrift, 40 megawatt. Därefter körs det på högre effekt fram tills klockan 21 i kväll.

”Klockan elva går vi upp till 330 megawatt”, säger Torbjörn Larsson till TT (länk till SvD).

Det väntas nya rekordpriser på el i Sverige, men anledningen till att oljekraftverket körs under dagen är att Polen bett om hjälp då analyser visar att de inte kommer klara effekttillräckligheten vissa timmar och har bett om hjälp från sina grannländer, inklusive Sverige.

”Det är Svenska kraftnät som avropat effektreserven”, säger Unipers presschef Torbjörn Larsson till TT.

”Även om Sverige beräknas ha en relativt hög förbrukning under måndagen så kommer det finnas möjlighet att stötta Polen om inget oförutsett inträffar. Vi kommer kontinuerlig att ha dialog med PSE (Polska motsvarigheten till Svenska kraftnät) för att stämma av driftläge och vår möjlighet till stöttning. Om behov föreligger kommer aktivering av Karlshamnsverket bli aktuell för att säkerställa både effekt till Polen och god driftsäkerhet i södra Sverige”, säger Svenska kraftnäts driftchef Pontus de Maré till SvD.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Oljekraftverk används redan i september: ”Anmärkningsvärt” [Dagens PS]