Experter som intervjuas i tidskriften Fortune säger att beslutsamheten kan ta stryk – ungefär som hjärnan fryser till is – när rikedom kommer för snabbt.

ANNONS

Många lever i föreställningen att pengar löser om inte alla så åtminstone många problem.

Men när det inte inträffar kommer det som en chock och kan i stället utlösa ett tillstånd av obeslutsamhet.

Det säger Natasha Knox, som är expert finansiell planering, till den amerikanska affärstidskriften Fortune.

Frågan om hur pengar påverkar människor dryftas i kölvattnet av turbulensen kring kryptovalutabörsen FTX och på bild figurerar inte oväntat den unge grundaren Sam Bankman-Fried.

Bankman-Fried var god för 180 miljarder kronor

Bankman-Fried, som inte är äldre än 30 år, blev som bekant stormrik och var god för uppskattningsvis runt motsvarande 180 miljarder kronor när FTX gick som bäst för bara något år sedan.

rika
Varför beter sig FTX-vd:n Sam Bankman-Fried som han gör? Kanske har experterna i artikeln svaret. (Foto: Skärmdump från Youtube)

I dag har Bankman-Frieds livsverk kraschat brutalt och i det läget tycks Bankman-Fried vara mer angelägen om att roffa åt sig av det som finns kvar i hans konkursade skapelse än att se till att rädda kunderna pengar i möjligaste mån.

ANNONS
ANNONS

Sandra Matz, som är docent, säger till Fortune att sättet att bete sig fluktuerar mer hos ultrarika än hos gemene man.

Det är inte alltid hälsosamt att snabbt gå från ett vanligt liv till ett liv i ekonomiskt oberoende.

För en del rädda individer leder pengarna till mer panik

Den som hyser en rädsla över pengar kan också bli rädd för att förlora sina pengar om han eller hon plötsligt blivit förmögen från ena dagen till den andra.

Natasha Knox förklarar att den som bär på djup misstänksamhet mot ”allt och alla”, däribland pengar, löper risk att drabbas av förstorad misstänksamhet vid plötslig rikedom.

Sandra Matz är inne på samma linje men säger att det också kan öka livskvaliteten för vissa människor, som använder sina pengar till att resa mer i världen och längtar efter att upptäcka nya kulturer och miljöer.

En del entreprenörer blir handlingsförlamade och paranoida

Andra kan bli mer socialt instängda och isolera sig från omvärlden.

Entreprenörer som i all hast infriat sin dröm om framgång och rikedom kan bli bakbundna av denna nya verklighet ”och vet inte vad de ska göra härnäst”, berättar Clay Cockrell, licensierad klinisk socialarbetare och grundare av Walk and Talk Therapy i Fortune-reportaget.

ANNONS
ANNONS

Det har hänt, säger han, att en del Silicon Valley-talanger som han träffat blivit paranoida.

”Många gånger har de jobbat hela livet för den här händelsen och nu är de lite vilsna”, säger Clay Cockrell.

Gradvis rikedom mest sunt

Den som blir förmögen över tid och inte så snabbt har större förutsättningar att ta hand om både pengarna och sitt liv på ett bättre sätt.

”Med gradvis rikedom får du en chans att vänja dig. Med plötslig rikedom kastas du in i en värld du inte vet något om – vilket kan leda till isolering, depression, skuld och skam”.

Läs mer: Rådgivaren: Tre vanor som miljardärer har [Dagens PS]