När svenskarna röstar dominerar de egna plånboksfrågorna och särskilt lägre skatter och högre pensioner är viktiga.

ANNONS

Enligt en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Swedbank anser sex av tio svenska väljare att privatekonomiska frågor är viktiga.

Det styr vilket parti som ska få deras röst och mest angeläget är lägre skatter på bränsle och energi, högre pensioner och bidrag till pensioner, enligt rapporten.

Över hälften uppger också att en hållbar omställning är viktig för miljön och klimatet.

”Det är tydligt i både vår undersökning och i debatten att plånboksnära frågor kommer vara viktiga i valet. För hushållen har det mesta blivit dyrare, elen, maten, boendet, och det känns i plånboken för de flesta”, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, i pressmeddelandet.

”Nästan sju av tio har dragit ner eller planerar att dra ner på sina utgifter. Främst är det restaurangbesök, nöjen, samt kläder och skor man drar ner på. Tre av tio har också lagt mindre pengar på semestern i år än de brukar. Det är tuffa tider nu”, tillägger experten.

Företagare uppges känna sig tryggare med sin privatekonomi än anställda.

Företagarna anser även i större utsträckning än anställda att de privatekonomiska frågorna är viktiga i valet med betoning på skattefrågor.

Över hälften av personer som deltagit i undersökningen skulle vilja se ekonomiska stimulanser till hushållen för att göra hållbara förändringar och över 40 procent vill att företagen ska få ekonomiska stimulanser för en hållbar omställning.

Även hos företagare är miljö och klimat den viktigaste frågan för politikerna de närmaste fyra åren.

ANNONS
ANNONS

Drygt hälften, 56 procent av företagarna, tycker att ekonomiska stimulanser för företag att göra en hållbar omställning är rätt väg framåt.

Man efterlyser även en översyn av skattesystemet och åtgärder som gör det enklare att starta och driva företag.

Läs även: Mikael Damberg och S svarar inte på skatteenkät [Dagens PS]