Dagens PS

Pensionärer skattejagas i utländskt paradis

Portugal skatteparadis
Svenskar med privat tjänstepension som är bosatta i Portugal och Grekland tvingas från och med årsskiftet betala svensk skatt. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 20 sep. 2017Publicerad: 20 sep. 2017

Svenska seniorer hotas av en ny skattesmäll. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som DagensPS.se tidigare skrivit om har Portugal blivit ett populärt säte för svenska pensionärer eftersom man kan ta ut tjänstepension från privata arbetsgivare helt skattefritt. Men nu överväger portugals socialdemokratiska regering en ny beskattning på utländska pensionärer, rapporterar portugisiska affärstidningen Jornal de Negócios, som citeras av Dagens Industri.

Förslaget kommer efter såväl intern kritik i landet som externa påtryckningar från andra länder. Bland annat har Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) vädjat till den portugisiska ministerkollegan Mário Centano att beskatta svenska emigranter.

Huruvida den eventuella skatten blir av eller inte är fortfarande oklart och om den bara ska gälla framtida eller också befintliga bosatta, svenska pensionärer är heller inte färdigdiskuterat. Men blir den av handlar det om en fast skattesats på 5-10 procent, uppger Di.

”Man lägger sig på en nivå som är så pass låg att ingen förändrar sitt beslut att flytta. I Sverige har vi världens högsta marginalskatt, så fem-tio procent är fortfarande extremt attraktivt”, säger Johan Sander, skatterådgivare på Deloitte, till tidningen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS