DagensPS.se har tidigare skrivit om att Portugal blivit ett svenskt pensionärsparadis mycket tack vare landets förmånliga skatteregler. Men nu visar det sig att tusentals svenskar lyckats komma betydligt bättre undan än så, avslöjar Dagens Nyheter, som citeras av Di.se.

ANNONS

Tack vare en regel som infördes i Portugal 2009, med syfte att locka hem portugiser som flyttat utomlands, har EU-pensionärer – däribland många svenskar – kunnat undgå att betala skatt på pensionen alls. Under skattestatusen ”Non-habitual resident” har många svenska seniorer alltså kunnat leva i en mycket förmånlig tillvaro.

Fram till nu.

Enligt DN samarbetar Skatteverket nu med svenska banker och kreditkortsföretag för att kartlägga personerna som uppgett att de har rätt till skatteupplägget. För svenska pensionärer är det nämligen bara tillåtet om personen inte har ”väsentlig anknytning till Sverige” under perioden. Med andra ord: den som antingen har make, maka eller minderåriga barn i Sverige diskvalificeras direkt. Ett annat villkor är att personen inte får vistas i Sverige längre än 6 månader under en sammanhängande period.

”Vi begär ut kontoutdrag från bankerna. Ser vi att någon har använt sitt kontokort i en matbutik i Stockholm några dagar senare i en P-automat i närheten så är det bevis på att personen inte har lämnat landet”, säger Skatteverkets jurist Fredrik Nordling.

MISSA INTE: Här bor Sveriges rikaste pensionärer [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Stor risk bli fattigpensionär [DagensPS.se] >