Både garantipensionärer och bidragstagare får mer pengar vid årsskiftet. Sjukskrivna och studenter tillhör grupperna som kommer få det bättre ställt, förutom pensionärerna.

ANNONS

Det blir mer i plånboken för vissa grupper i samhället från och med nästa år, skriver Expressen.

Prisbasbeloppet för nästa år höjs

Det blir alltså sjukskrivna, studenter och garantipensionärer som drar nytta av att prisbasbeloppet för nästa år höjs med 4 200 kronor till 52 500 kronor. Förra månaden höjdes dessutom nivån i garantipensionen som innebär en tusenlapp extra före skatt, men det är innan den skenande inflationen äter upp pengarnas värde.

Med inflationen som för närvarande ligger på åtta procent blir det bara 117 kronor efter skatt i ökad köpkraft, enligt Folksam.

”Vi blir alla fattigare av inflationen men värst påverkas de grupper som redan har det tufft och kämpar med små marginaler”, uppgav socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi vid en pressträff på måndagen.

Garantipensionen höjs med 851 kronor

Garantipensionen höjs med 851 kronor till totalt 10 631 kronor medan garantiersättningen i sjukersättningen höjs med 973 kronor till 12 163 kronor i månaden vid årsskiftet.

Totalt handlar det om över en miljon pensionärer som får tar del av en högre garantipension, och nästa år kan de även få mer pengar genom en högre inkomstpension.

ANNONS
ANNONS

”Även där ser det ut att bli en ökning av pensionerna, om än inte lika kraftig som justeringen av garantipensionen”, säger  Ardalan Shekarabi.

Läs även: Pensioner och skatter styr svenskarnas val [Dagens PS]