Bara fyra av tio – mindre än hälften – uppger att de har ”mycket eller ganska god uppfattning” om hur stor deras pension blir, enligt rapport.

annons
annons

Det här uppger Länsförsäkringar i ett pressmeddelande och hänvisar till en undersökning från Pensionsmyndigheten.

Det är inte bara yngre som har dålig pensionskoll, även bland äldre som närmar sig pension är kunskapen ofta låg.

”Pensionssystemet kan upplevas som svårt att förstå, och kan dessutom göra att pensionsnivån blir låg för många svenskar om de inte själva engagerar sig och är aktiva i pensionssparandet. Den allmänna pensionen, som visas i det orange kuvertet, kommer för många knappt att nå upp till hälften av slutlönen”, säger Trifa Chireh, pensionsspecialist på Länsförsäkringar.

Tjänstepension och eget sparande A och O

Hon slår fast att pengarna inte räcker till för att den yngre generationen ska kunna leva på allmän pension. Därför är det viktigt att förhandla till sig tjänstepension och spara själv till sin pension, säger hon.

”Det positiva är att yngre har många år kvar på arbetsmarknaden vilket medför en lång sparhorisont. Även ett mindre sparande på ett par hundralappar per månad kan göra stor skillnad”, menar Trifa Chireh och understryker att tjänstepension och privat pensionssparande är grundpelare i din framtida pension.

Hennes råd är att logga in på minpension åtminstone en gång om året – lämpligtvis när du får det så kallade orange kuvertet – för att få en översikt om hela din pension.

När du löneförhandlar – glöm inte bort tjänstepension, är ytterligare ett tips.

ANNONS
ANNONS

Försök om möjligt ISK-spara, löneväxla om du kan för att få högre pension och våga ta risk i din fondportfölj där du pensionssparar, är fler rekommendationer.

Läs även: Pensionärer missar tusenlappar – varje månad [DagensPS.se] »

Läs vidare: Snart blir det dyrt att gå i pension [DagensPS.se] »