”Våra skattningar pekar på att det handlar om runt 100.000 personer”, säger Linda Nyberg, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten – dock med reservation för att siffran är osäker.

ANNONS

Hon intervjuas av TT i en artikel på DN.se och nyhetsbyrån uppger att cirka 290 000 av Sveriges pensionärer har bostadstillägg utöver den allmänna pensionen.

Betydligt fler har emellertid rätt att få bostadstillägg men många missar att söka det.

Linda Nyberg, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten, säger att många pensionärer ”riskerar att gå miste om bostadstillägget” och att så är fallet för uppskattningsvis omkring 100 000 pensionärer.

Dock betonar hon alltså att siffran är osäker.

Maxbeloppet per månad drygt 6 500 kronor

Oavsett handlar det om ett rejält tillskott utöver den allmänna pensionen. Enligt TT är det maximala beloppet 6 540 kronor i månaden i bostadstillägg, men det där varierar stort beroende på inkomst och tillgångar, framgår det.

För att få bostadstillägg som pensionär måste du vara fyllda 67 år och ta ut hela din allmänna pension.

Dessutom är bostadskostnaden och eventuella tillgångar avgörande. Oftast handlar det om ensamstående där maken eller sambon flyttat till äldreboende.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt som många inte söker som har rätt till bostadstillägg är det många ickeberättigade som försöker få det. Runt fyra av tio som ansöker får negativt besked, berättar Linda Nyberg för TT.

På Pensionsmyndighetens hemsida kan du göra en provräkning och få svar på om du har rätt till bostadstillägg.

Läs även: Snart blir det dyrt att gå i pension [DagensPS.se] »