”Vi står inför några år med en demografisk utmaning som gör att jag är lite orolig för att kommunerna kan tvingas höja skatten”, säger KI-chefen Urban Hansson Brusewitz till SvD.

ANNONS

Om inte staten skjuter till mer pengar till kommunerna måste kommunerna höja skatten rejält, menar han.

Bakgrunden är fler unga, gamla och utrikes födda. Sveriges befolkning sprängde i fjol 10-miljonersvallen efter flera år av rekordhög invandring, skriver Svenska Dagbladet och konstaterar att prognosen är att landets befolkning fortsätter växa med omkring 100.000 personer om året.

Den största tillökningen väntas av barn och äldre personer över 80 år, vilket enligt Urban Hansson Brusewitz kommer mest kommer innebära ökade kostnader på vård, skola och omsorg.

”Vill man vara säker på att det inte ska bli stora kommunalskattehöjningar de närmaste ett till två åren, alltså redan 2019 och 2020, behöver man höja statsbidragen ännu mer än vad regeringen har aviserat”, säger han till Svenska Dagbladet och slår fast att trycket är ganska hårt på de offentliga finanserna den närmaste tiden.

Regeringen har enligt artikeln lovat skjuta till 5 miljarder till välfärden i kommuner och landsting  nästa år, och ytterligare 5 miljarder 2020 – plus ”vissa riktade satsningar” på skolan.

Enligt Konjunkturinstitutets chef är finansministern lite för optimistisk om bland annat utvecklingen av arbetslösheten, ställt i relation till det överskott i de offentliga finanserna som regeringen nyligen förutspådde. KI tror inte att regeringen kan infria målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 – störst utmaning enligt KI är att få ut invandrare i arbete; fack och arbetsgivare bör fundera över hur lägstalönerna kan sänkas under en begränsad tid, enligt Urban Hansson Brusewitz, som även säger till SvD Näringsliv att värnskatten är ”skadlig”.

ANNONS
ANNONS

”Den slår till jämförelsevis långt ner i inkomstfördelningen och minskar incitamenten att ta chefsjobb och göra karriär i största allmänhet”, anser han.

Dagens PS skrev i mitten av januari – med hänvisning till Dagens Industri – att tunga ekonomer slår fast att politikerna måste höja skatten med motsvarande 45 miljarder kronor.