”Så låser Skandia fast sina pensionssparare”, skriver Dina pengar i Expressen.

ANNONS

Tidningen uppger att det kan kosta två procent av kapitalet att avsluta en pensionsförsäkring hos jätten, om du har tecknat försäkringen via en förmedlare – annars kostar det inget, det vill säga om du tecknat försäkringen själv via internet.

Enligt artikeln innebär avgiften, om du drabbas av den, att du kan förlora tusenlappar.

”För fondförsäkring förekommer återköpsavgifter för kunder som vill bryta sitt avtal innan fem år har gått, men samtidigt bör en investering av det slaget ha ett perspektiv på längre tid än så”, säger Pontus Haag, presschef på Skandia, till tidningen.

Och fortsätter:

”Vad gäller återköp finns det en kostnad för distribution och rådgivning som ska täckas, därför finns avgiften. Den som tecknar via internet har ingen rådgivning och allt sköts digitalt, därmed uppstår inte samma kostnader”.

ANNONS
ANNONS

Dina Pengar berättar att även SPP tar ut en ”straffavgift” på 1 procent för den som lämnar kapitalförsäkringen – förutsatt att den tecknats av rådgivare.

När det gäller Skandia har Dagens PS tidigare berättat, med hänvisning till Expressen, att försäkringsbjässen tidigare uppgett att den rensat bort dyra och dåliga fonder men i själva verket finns flera av dessa fonder kvar på ett fondtorg för försäljare.