Det blir en positiv ny start på året för nära två miljoner privata tjänstemän som får ta del av pensionsbolaget Alectas utdelningar på 50 miljarder kronor. Pengarna kommer som kompensation för den höga inflationen.

ANNONS

Sammanlagt rör det sig om nästan två miljoner av Alectas kunder som från och med nästa år kommer få runt 500 kronor mer på kontot varje månad.

”Det här är den största höjningen på över 30 år”, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta, till Di.

Enligt honom vill pensionsbolaget nu höja pensionerna i takt med den stigande inflationen, och det blir en höjning på runt elva procent.

MISSA INTE: Tjänstepension: Är du årets stora vinnare – eller förlorare? [Dagens PS]

Rätt tid för utdelningarna

Det är Alectas styrelse som kommer med beslutet att privatanställda tjänstemän med så kallad förmånsbestämd pension kommer få ta del av utdelningarna på 50 miljarder kronor. Staffan Ström säger att det är rätt tid att göra utdelningarna nu.

”Det känns bra att kunna betala ut 50 miljarder kronor till pensionärer och pensionssparare under ett år då många kämpar med ökade kostnader.”

Starka nyckeltal för pensionsbolaget

Privatanställda tjänstemän som är födda 1979 eller tidigare omfattas av den förmånsbestämda pensionen och Alecta hävdar vidare att ”trots en usel börsutveckling och stigande räntor kan vi, tack vare starka nyckeltal, ändå höja pensionen med nästan elva procent”.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om pensionsbolag:

Larmet: Tre av fyra pensionärer måste ta bidrag [Dagens PS]

Helt onödig tabbe drabbar 400 000 pensionärer [Dagens PS]

Tjänstepension: Är du årets stora vinnare – eller förlorare? [Dagens PS]