Pandemin med allt vad det innebär har skjutit inkomstutvecklingen i sank.

ANNONS

Följden blir att inkomstpensionen sänks nästa år. Det rör sig enligt beräkningar om en minskning med 1,5 procent.

Särskilt drabbas de med ganska låga pensioner. De får ingen kompensation för vare sig garantipension eller bostadstillägg. Det får däremot de som har lägst pension enligt beslut från riksdagen, uppger SVT Nyheter.

Löneutvecklingen står i praktiken stilla

”Coronakrisen har gjort att inkomstutvecklingen i Sverige är i princip noll. Det kommer leda till en nedräkning med 1,5 procent, enligt vår senaste prognos”, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, i artikeln där det framgår att de med högst inkomst också klarar sig undan pensionssänkningen.

Skälet till det är att största delen av höginkomsttagarnas pensioner utgörs av tjänstepension och enligt statliga AP-fonderna och även Alecta, som SVT hänvisar till, tycks inte coronakrisen sätta negativt avtryck i tjänstepensionerna.

Däremot slår virusutbrottet ordentligt mot premiepensionen, som enligt beräkningarna minskar med 8 procent jämfört med 2019. Bakgrunden är i första hand att premiepensionen i hög grad är beroende av börsutvecklingen.

ANNONS
ANNONS

Det är även privatpensionen. Men om krisen inte blir långdragen blir effekterna av det inte så kännbara för de som pensionssparar privat, enligt SVT.