Dagens PS

Björntjänst: Pensionsrådgivning leder till lägre avkastning

Pensionsmyndigheten pension
Ole Settergren har arbetat med det svenska pensionssystemet sedan 1995. I dag är han analyschef på Pensionsmyndigheten. Foto: Alexandra Bengtsson / SvD / TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 10 nov. 2022Publicerad: 10 nov. 2022

Du som sparar ihop till pensionen gör bäst i att inte ta råd från någon annan. De goda råden innebär ofta högre avgifter och lägre pension.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Goda råd är bokstavligen dyra, enligt Pensionsmyndigheten.

Premiepensionsrådgivning ger ofta lägre pension och kostar dessutom stora summor pengar i avgifter för den enskilde pensionsspararen, visar det sig.

I år är det ännu klokare att låta bli att göra något val alls. Då ligger nämligen pengarna kvar i förvalet – den sjunde AP-fonden AP 7 Såfa. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

En av fem får usla råden

Var femte pensionssparare uppger sig ha tagit hjälp av rådgivare för att placera premiepensionen. Men det är troligen inte lönsamt, enligt en rapport från Pensionsmyndigheten som fått namnet “Dyra råd inte alltid goda“.

“Vi avråder pensionssparare från att låta någon annan, mot betalning, avgöra var premiepensionen ska placeras, eftersom det ofta innebär höga avgifter, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten.

ANNONS

Senaste nytt

Avråder från råd

Premiepensionen placeras ofta i fonder och aktier. Många företag erbjuder återkommande rådgivning och prenumerationer på nyhetsbrev gällande fondvalet. Men sjunde ap-fondens globala aktieportfölj tillsammans med låga avgifter har gett betydligt bättre avkastning på det långsiktiga sparandet.

ANNONS

Det är mer sant än någonsin i år när de svenska aktierna går kräftgång på börsen och kronan försvagats.

“Du får sannolikt en högre pension genom att ha kvar ditt premiepensionssparande i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa och spara årsavgiften för rådgivningen eller nyhetsbrevet i en global aktieindexfond på ett investeringssparkonto”, säger Erik Ferm.

Skydda pensionsspararna

Pensionsmyndighetens undersökning visar att var femte pensionssparare har tagit hjälp av en rådgivare som inte är kopplad till deras bank, i placeringen av sin premiepension.

En av tio sparare uppger att de har tagit hjälp av sin bank. Drygt var fjärde av de som har använt sig av rådgivare eller bank uppger att de inte känner till kostnaden för den rådgivning de fått, står det i ett pressmeddelande.

För att skydda de blivande pensionärerna mot rådgivning om fondbyten har det införts förbud mot telefonförsäljning och flera andra nya krav som ska gälla vid fondbyte.

“Om du blir uppringd av någon som vill sälja eller ge råd om premiepension bör du anmäla det till Pensionsmyndigheten”, säger Erik Ferm. Han tillägger att det är också är förbjudet för banker att villkora bolåneräntan utifrån var man placerar sin premiepension.

Läs mer om pensioner:

ANNONS

Tusen kronor lägre pension efter 40 års arbete

Jätteras för pensionsfonderna: “Kalle Anka-pengar”

Tjänstepension: Är du en av årets vinnare – eller stora förlorare?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS