En miljon svenskar ska få höjd pension enligt ett nytt förslag från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. En halv miljon får maxbeloppet på 1000 kronor mer i månaden, skriver DN. 

ANNONS

Omkring 500 000 pensionärer med inkomstgrundad pension på upp till 11 886 kronor omfattas av höjningen på 1 000 kronor för 2022, enligt förslaget som presenterades av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet på en presskonferens. 2023 ska alla med en allmän inkomstgrundad pension på 12 000 få maxbeloppet. Beloppet trappas sedan av successivt till pensioner upp till 14 500 kronor.

”Det sägs ofta att vi har världens bästa pensionssystem men faktumet är att det här systemet levererar för låga pensioner. Det här blir ytterligare en reform i raden av många som för att göra pensionärernas liv bättre. 2022 kommer att bli pensionärernas år”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en presskonferens.

Förslaget bygger på den uppgörelse mellan partierna som gjordes inför att Magdalena Andersson (S) blev statsminister efter Stefan Löfven i höstas.

”Jag är glad över att presentera de reformer som vi har kommit överens om”, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på presskonferensen..

”Det är ett viktigt besked vi nu kan presentera. Att höja de lägsta pensionerna är framförallt en jämställdhetsfråga”, säger miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

För att bli verklighet måste förslaget om höjd pension passera Sveriges riksdag. Där har Centerpartiet ifrågasatt förslaget, som kommer att 9,4 miljarder kronor under 2023, skriver Expressen.

ANNONS
ANNONS

”Vi kommer att återkomma till hur det här ska finansieras”, säger Ardalan Shekarabi på presskonferensen.

Läs även: Sänkt skatt syns på kontot i januari [Dagens PS]