Dagens PS

Kan bli fel i framtida pensioner

Fora ändrar rutinerna för hur över 100 000 företag ska rapportera in personalens löner för beräkning av pensionsavsättningar
Fora ändrar rutinerna för hur över 100 000 företag ska rapportera in personalens löner för beräkning av pensionsavsättningar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 feb. 2024Publicerad: 02 feb. 2024

Över 100 000 företag kopplade till Fora som hittills har rapporterat in personalens löner en gång om året ska nu göra det varje månad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fora hanterar 4 miljoner privatanställdas pensionsavsättningar och ägs gemensamt av Svenskt näringsliv och LO.

Nu ändras rutinerna kring rapporteringen för över 100 000 företag som är kopplade till Fora, det rapporterar Sveriges Radio.

Från och med februari ändras rutinerna så att de anslutna företagen nu ska rapportera in personalens löner varje månad i stället för en gång om året.

Företagens rapporter om personalens löner ligger till grund för hur pensionsavsättningar beräknas.

Syftet med den ändrade rapporteringsrutinen är att öka möjligheterna för framtida pensioner att hinna växa och att underlätta planeringen för arbetsgivarna som varje månad får en exakt pensionsfaktura.

All reglering inte klar

Zennie Sjölund på lönekonsulternas branschorganisation SRF Konsulterna säger att alla detaljer kring hur olika former av löner och förmåner ska redovisas ännu inte är klara.

Enligt henne har systemet inte heller testkörts i tillräckligt stor skala, vilket skapar stor osäkerhet, bland annat hos lönesystemleverantörer.

ANNONS

“Ytterst skulle man kunna säga att det här skulle kunna leda till felaktiga avsättningar. Det som är utmaningen i dagsläget är ju att regelverken inte är på plats”, säger hon till Sveriges Radio.

Sara Carlenfors Linered, affärsarkitekt på Fora, håller inte med om att viktiga bitar inte är på plats och menar att det alltid finns risker när man gör en stor förändring.

“För den stora massan tror vi att det kommer gå bra, jag tycker inte att man som anställd behöver vara orolig för att det ska vara fel”, säger hon till Sveriges Radio.

Det tror inte heller Zennie Sjölund men hon påtalar att när allt inte kan kvalitetssäkras hela vägen kan det bli fel, man kan inte gardera sig för att det inte blir det.

“Det som rapporteras in som inkomst till Fora är ju den framtida ersättning man kommer ha framöver och det måste ju vara rätt från början”, säger Zennie Sjölund till Sveriges Radio.

Läs mer: Prognos om högre pension gäller inte alla Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS