Frida Bratt välkomnar i en kommentar till Dagens PS regeringens förslag till utökad flytt av pension. Det är ”en seger för spararna”, anser Nordnets sparekonom.

ANNONS

”Mycket bra av Åsa Lindhagen att direkt som ny finansmarknadsminister se den här frågan som nästa naturliga steg mot en schysst pensionsmarknad för spararna. Det är både viktigt och ytterligare en seger för spararna”, skriver Bratt i en mejlkommentar till Dagens PS.

Nordnets sparekonom konstaterar att många sitter kvar i gamla villkor utan möjlighet att flytta sin pensionsförsäkring till lägre avgifter. Trots att det påverkar pensionsutfallet negativt.

I Svenska Dagbladet, som under onsdagsmorgonen berättade nyheten om utökad flytträtt, förklarar finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) att förslaget även omfattar pensionsförsäkringar tecknade före 1 juli 2007.

Inte populärt hos pensionsjättar 

”Det är ett viktigt steg framåt för Sveriges pensionssparare”, framhåller Åsa Lindhagen i tidningen, som uppger att förslaget nu är ute på remiss och att lagändringen är tänkt att träda i kraft 1 juli nästa år.

Frida Bratt räknar med att förslaget stöter på patrull från stora pensionsbolag.

”Starka krafter med intressen av att fortsätta kunna låsa in spararna till ibland mycket höga avgifter kommer göra vad de kan för att slå ned på förslaget i remissrundan. Regeringen har dock Finansinspektionens utredning av frågan att luta sig mot, där man konstaterat att en utökad flytträtt visserligen skulle få negativa konsekvenser – för några få pensionsjättars intäkter”, skriver Bratt.

ANNONS
ANNONS

Hon är dock säker på att förslaget klubbas av riksdagen.

”Förslaget kommer att gå igenom i riksdagen eftersom det var oppositionspartierna som initierade en utökad flytträtt i debatten om avgiftstaket hösten 2019”.