Vid lunchtid avgör domstolen om han ska frihetsberövas.

Då ställs Thomas Jisander, tidigare dömd för sin medverkan i Trustorhärvan, på nytt inför häktningsförhandlingar.

51-årige Thomas Jisander, som i dag heter något annat, anklagas nu för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Enligt vice chefsåklagare Henric Fagher vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg försökte han tillsammans med två kumpaner lura till sig nästan 120 miljoner kronor från det statliga norska bolaget Eksportkredit Norge AS under åren 2014-2015, rapporterar nyhetsbyrån TT.

DagensPS uppmärksammade när Jisander förra veckan greps tillsammans med en 39-årig man på Franska rivieran. I onsdags flögs han till Stockholm och han sitter nu på häktet i Göteborg, där han alltså kan bli kvar bakom galler – om domstolen kommer fram till att han bör sitta häktad.

ANNONS
ANNONS

Via sina offentliga försvarare nekar både Jisander och 39-åringen till brott. Duon har polisförhörts om misstankarna, framgår det.

Den tredje mannen i härvan, som också är skriven i Göteborg, greps i Monaco en vecka efter tillslaget mot Thomas Jisander och hans kumpan.

Det är på grundval av en europeisk arresteringsorder som Jisander och 39-åringen har kunnat överföras till svenskt häkte, skriver TT, medan den misstänkte tredje mannen hanteras som ett utlänningsärende då Monaco inte är med i EU.

Det gör att det ärendet tar längre tid att hantera, enligt åklagaren, som förklarar att Sverige måste sköta det via diplomatiska kontakter.