I åtta års tid smugglades sablar, paradhjälmar, bajonetter och andra rariteter ut och såldes för stora belopp.

En tidigare anställd chef på Försvarsmakten döms nu i tingsrätten till ett år och nio månaders fängelse för grov stöld, grovt bedrägeri och bedrägeri, rapporterar Expressen på tisdagen.

Enligt artikeln ska den 60-åriga mannen systematiskt ha stulit dyra föremål från försvaret och pantsatt dessa för stora pengar. Allt från uniformsdetaljer till bajonetter och sablar såldes. Personal på pantbankerna har vittnat om att mannen påstod sig äga utrustningen men att han i bland lånade ut den till försvaret, exempelvis under kronprinsessbröllopet.

ANNONS
ANNONS

Enligt Försvaret handlar det om stulna objekt till ett sammanlagt värde på 2,3 miljoner kronor medan tingsrätten bedömer föremålen vara värda minst 1,5 miljoner kronor. Det organiserade bedrägeriet ska ha pågått under åtta års tid innan det hela uppdagades 2015.

Toppchefen, som även ska betala 175 879 kronor i skadestånd till pantbankerna, döms mot sitt nekande och nu planerar försvarsadvokat Mikael Fredblad att överklaga.

”Vi är inte nöjda med domen. Vi anser att han har dömts i delar där han inte borde ha dömts. Sedan anser vi att det är felaktigt val av påföljd”, säger han till Expressen.