Antonia Ax:son Johnson – landets rikaste kvinna – anlitade topprådgivare utomlands vid husköpet, skriver Expressen.

”Det upplägg jag ser framför mig är ett klassiskt skatteparadisupplägg”, säger Torsten Fensby, expert på internationell skatteflykt, till tidningen.

Antonia Ax:son Johnsons och maken Göran Ennerfelts exklusiva sommarbostad ligger på den brasilianska ön Ilha de Itaparica och paret uppges ha köpt villan via två bolag på Cayman Islands i Västindien, som är så kallade skatteparadis.

Jurister och skatterådgivare i USA, Schweiz och i Sverige ska ha hjälpt paret vid husaffären, framgår det i dokument från Paradisläckan som Expressen tagit del av.

Lyxkåk på 560 kvadratmeter och mycket mer

Sommarhuset är på 560 kvadratmeter med bubbelpool, jätteterras och en tomt på hela 25 000 kvadratmeter. På tomten finns, förutom huvudbyggnaden, även flera andra fastigheter och alla byggnader skyddas enligt artikeln från insyn av omgivande palmer, murar och staket.

I mejl till Expressen skriver Antonia Ax:son Johnsons make Göran Ennerfelt att Skatteverket granskat parets bolagsaffärer i skatteparadis och att ärendet är avslutat. Upplägget syftade till att göra husköpet möjligt. Men några skattemässiga fördelar har aldrig varit tal om, deklarerar Göran Ennerfelt och framhåller att hans fru Antonia Ax:son Johnson betalat alla kostnader med skattade medel.

Antonia Ax:son Johnson har tidningen inte lyckats nå för en kommentar.

Hos Skatteverket är utredningen kring affären sekretessbelagd och vilka dokument myndigheten fått från Antonia Ax:son Johnson är skrivet i stjärnorna på grund av sekretessen.

ANNONS
ANNONS

Däremot begärde Antonia Ax:son Johnson anstånd vid fyra tillfällen med att svara Skatteverket under utredningens gång.

Skatteverkets korrespondens med Antonia Ax:son Johnson ”avstannade” enligt en handläggare i slutet av april 2018.

Undviker viktigaste frågan

Affärskvinnans make Göran Ennerfelt undviker i mejlkonversationen med Expressen att svara på frågan om en så kallad skentrust och varför paret anlitade en skattekonsult i Schweiz, som uppges vara styrelseledamot i bolaget som står som ägare till fastigheten i Brasilien.

”Innehavaraktier är det ultimata instrumentet att gömma sig som aktieägare. Vem som helst som har aktierna är ägare till bolaget, det finns ingenting registrerat någonstans. Från OECD:s sida har man försökt reglera och få bort det här helt, det inbjuder till skattefusk och penningtvätt”, säger internationella skatteexperten Torsten Fensby.

Antonia Ax:son Johnson, 76 år, var enligt tidningen Veckans Affärer god för 69 miljarder kronor i fjol.

Hon har tidigare korats till Sveriges mäktigaste affärskvinna. i hennes företagsimperium ingår bland annat Åhléns, Kicks, Martin & Servera, Novax, Dustin och Axfood med Willys och Hemköp.

För fem år sedan överlämnade hon ordförandeklubban i Axel Johnson till sin 52-åriga dottern Caroline Berg. Antonia Ax:son Johnson har dock kvar styrelseuppdrag i koncernen, konstaterar Expressen.

Läs även: Hon är alla tiders arbetsgivare [DagensPS.se] »