Dagens PS

FI: Problemlånen ökar alarmerande snabbt

Problemlånen till hushåll ökar samtidigt som nischbankernas utlåning bara växer. (Foto: TT)
Problemlånen till hushåll ökar samtidigt som nischbankernas utlåning bara växer. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 feb. 2020Publicerad: 19 feb. 2020

Nischbankernas utlåning till hushåll växer kraftigt och samtidigt är andelen problemlån tio gånger så hög bland aktörerna jämfört med hos övriga banker. Det konstaterar Finansinspektionen, enligt Svenska Dagbladet som berättar att tillsynsmyndigheten listar tolv så kallade konsumtionskreditföretag i sin senaste Bankbarometer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nischbankerna erbjuder lån utan säkerhet samt olika betaltjänster. Många av aktörerna återfinns i fintechsektorn och flera bedriver sin verksamhet endast via nätet.

De tolv nischbankerna är Resurs Bank, Collector, Nordax Bank, Marginalen Bank, TF Bank, Qliro, Klarna, Ikano Bank, Ica Banken, MedMera Bank, Svea Ekonomi och Aros Kapital.

Grovt räknat har dessa aktörer, enligt SvD Näringsliv, lånat ut runt 200 miljarder kronor till allmänheten. Konsumtionslånen stod för en femtedel av svenska hushålls samlade lånestock under 2019 och flera av de nämnda nischbankerna och konsumtionskreditföretagen har haft en enorm tillväxt på marknaden, framgår det liksom att andelen så kallade problemlån ökat från 9 procent 2017 till mellan 11 och 12 procent i höstas.

Det är en utveckling som uppges bekymra Finansinspektionen. Även Kronofogden och Sveriges konsumenter följer den oroande trenden.

“Utlåningen till konsumtion har trefaldigats på tio år. Det är helt enkelt inte hållbart att vi konsumerar mer och mer för lånade pengar”, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, till SvD.

När det gäller problemlånen har de tolv bolagen, som listas av FI, i dag fordringar på 23 miljarder kronor och Finansinspektionen har svårt att se att kunderna har möjlighet att betala sina skulder till bolagen.

Jan Bertoft efterlyser i tidningen skärpta kreditprövningskrav och företag som inte lever upp till regelverket ska drabbas av “tydliga sanktioner”, anser han.

Läs även denna artikel om Collector.

ANNONS

Dagens Industri berättar nu att nischbanken Resurs Holding haft det motigt på börsen och att bolaget inte längre vill klumpas ihop med andra nischaktörer som Collector.

Det säger bankens vd Kenneth Nilsson i en längre intervju med Dagens industri, rapporterar Finwire.

”Sluta klumpa ihop oss med den så kallade sektorn”, säger Nilsson till tidningen.

Resurs-chefen menar att bankens kreditförluster inte skenat historiskt utan legat stabilt på 1-3 procent. Han försvarar också att kreditförlusterna i den typen av verksamhet är högre än för storbankerna.

“Storbankerna jobbar med 0,2 procent i kreditförluster, vi jobbar med 2 procent. Det är vår nisch och vårt existensberättigande. Skulle vi ha samma risktänk som en storbank behövs vi inte.”

Nilsson uppger också att företaget är redo att köpa bolag om det dyker upp objekt som passar.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS