Kreditprövningen av konsumtionslån har fortfarande brister – trots påstötningar, konstaterar Finansinspektionen, FI.

ANNONS

Enligt myndigheten är unga överrepresenterade bland dem som får tidigare betalningsproblem.

Och även om fler nu som tar blancolån för konsumtion har högre inkomster – och betalar mindre för sina lån i dag jämfört med tidigare – så är det fortfarande ”onödigt många” enligt Finansinspektionen, FI, som får inkassokrav.

Detta beror enligt FI på att kreditprövningen fortsätter ha brister. Enligt Finansinspektionen har var sjätte låntagare av blanco- eller objektslån och var femte med avbetalningar underskott, det vill säga svårigheter att betala sina lån, framgår det i ett pressmeddelande.

Skärpte kraven 1 november

FI kartlägger konsumtionslånen för fjärde gången och den 1 november i år förtydligade myndigheten att långivare ska ta hänsyn till att låntagarna har en rimlig levnadsstandard vid kreditprövning, och att det gäller även efter att lån beviljats.

FI skriver i pressmeddelandet att man ”förväntar sig” att företagen på marknaden anpassar sig till kraven.

”För konsumenter med låg inkomst eller med små marginaler kan det bli svårt om man får lån som man egentligen inte har råd med”, säger biträdande generaldirektör Susanna Grufman och tillägger att FI tänker följa upp hur kraven efterlevs.

Under årets fem första första månader fick 5,7 procent av låntagarna ett inkassokrav, vilket uppges vara en ökning med 4,5 procent jämfört med i fjol.

ANNONS
ANNONS

För låntagare under 25 år fick 8 procent ett inkassokrav, enligt FI.

Klockan 10 på onsdagen håller Finansinspektionen pressträff om sin kartläggning av konsumtionslånen.

Läs även: Svenskars skuldsättning rusar – nu 5000 miljarder [Dagens PS]