Pengar tvättas i lyxbutiker

Uppdaterad: 26 okt. 2020Publicerad: 26 okt. 2020
Kriminella nätverk använder lyxvaror, som klockor, att tvätta sina pengar i genom. Foto: John Torcasio/Unsplash
Kriminella nätverk använder lyxvaror, som klockor, att tvätta sina pengar i genom. Foto: John Torcasio/Unsplash

En klocka för 50 000 kronor. Kontant. Nu tvättas pengar av kriminella i lyxbutikerna.

ANNONS
ANNONS

Gränsen för kontantinköp ligger på 5000 Euro, omkring 50 000 kronor. En lyxklocka kan man alltså köpa kontant för den summan utan att väcka några misstankar. Det är alltså perfekt får kriminella att gå in i lyxbutiker och köpa varor, som klockor, för den summan, och alltså tvätta sina pengar. Finanspolisen bekräftar för SvD att systemet utnyttjas av kriminella.

Butiksägarna ska ha kontroll på kundregistret, men det kan ibland brista.

“Handlaren är skyldig enligt penningtvättslagen att vidta ett flertal åtgärder i olika steg. Vi tycker att lagen är tydlig. Men vi tror det rör sig om ett stort mörkertal i rapporteringen”, säger Nicklas Lundh, chef för Finanspolisen vid Polismyndigheten, till SvD.

Ibland kan det orsakerna vara att handlarna själva är kriminella eller saknar kunskap om regelverket. Eller så vill de helt enkelt bara tjäna pengar.

“Det kan vara så att någon handlare även väljer att se mellan fingrarna”, säger Nicklas Lundh.

Pengar från olika verksamheter

Enligt honom finns det många olika tillvägagångssätt – från en bulvan som går in i affären, till att handlaren själv är med på upplägget. Eller att kriminella köper varor som sedan säljs vidare till en ovetande privatpersoner.

Pengarna som tvättas kommer från en rad brott som till exempel rån, utpressning, svartjobb, bedrägeri, narkotika och människohandel.

Polisen i region Stockholm vill inte uppge till SvD om det finns konkreta ärenden kring gängkriminella som använt butiker för att tvätta pengar. Palle Nilsson, chef för underrättelseenheten, säger till SvD att man jobbar hårt mot ett antal våldsdrivande personer och kriminella nätverk.

”Vi arbetar på alla fronter för att komma åt dessa individer. Vi tar deras pengar, vapen, narkotika och flera ledande personer är frihetsberövade. Vi jobbar även mot annan brottslighet som bedrägerier och penningtvätt som vi vet förekommer i dessa miljöer”.

Läs mer: Rika affärskvinnan köpte lyxhus via skatteparadis

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS