Dagens PS

Påstådd astronaut lurade kvinna på 300 000 kronor

astronaut
Om personer du dejtar ber om pengar är det att betrakta som en stor varningssignal. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 13 okt. 2022Publicerad: 13 okt. 2022

På listan över spektakulära nätbedrägerier kan vi härmed addera den dråpliga historien om den japanska kvinna som nyligen lurades på 30 000 dollar av sin nätdejt. En sedelärande historia som innefattar både ryska astronauter och den internationella rymdstationen ISS. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under förra veckan som japanska medier kunde rapportera att en 65-årig japansk kvinna lurats på 30 000 dollar, motsvarande 330 000 kronor, i ett vågat och innovativt nätfiske.

Detta sedan bedragaren i fråga dels uppgav sig för att vara en rysk astronaut, men också sade sig vara strandad ombord på den internationella rymdstationen ISS, skriver Futurism.

Inspirerad av en annan astronaut?

Där hade möjligen varningsklockorna kunnat börja ringa. Om inte annat när astronauten bad kvinnan om hjälp att finansiera resan hem – tillbaka till jorden.

Till kvinnans försvar ska sägas att hon utlovades evig kärlek i utbyte och att astronauten i övrigt framstod som mycket trovärdig, jordnära och påläst.

Det är faktiskt inte heller första gången som en bedragare utger sig för att vara astronaut. Under 2016 försökte en man lura till sig 3 miljoner dollar under förevändningen att han som nigeriansk astronaut var fången ombord på en sovjetisk rymdfarkost och behövde komma hem.

Ett raffinerat bedrägeri

Det förklarar möjligen hur vår bedragare fann inspiration till sin påhittade rymdresa. Kanske också hur en kvinna i sina bästa år kunde gå med på att överföra   338 000 kronor till rymden, innan hon anade oråd och kontaktade polisen.

ANNONS

Oavsett vilket går händelsen till historien som ett av de mer raffinerade nätbedrägerierna på länge, som säger en del om vår samtid. Framförallt är det historier som dessa som gör det extra fint att behålla båda fötterna på jorden.

Läs även: Det våras för champagne i rymden

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS