Erbjudanden om att betala en klumpsumma för en livslång prenumeration lever inte alltid upp till förväntningarna. Det låter ofta som ett fantastiskt erbjudande – men det är värt att kolla efter kryphål innan man slår till.
Passa dig för kryphål i livslånga prenumerationer
Mest läst i kategorin
Ibland händer det att ett företag erbjuder en livslång prenumeration på en tjänst eller en vara mot att kunden betalar en saftig engångskostnad. Men det lite udda erbjudandet har ofta visat sig vara betydligt mer kortvarigt än vad företaget lovat.
Engångsbetalningar som köper livslång tillgång till en tjänst finns inom alla möjliga marknader. Inte minst inom mjukvarutjänster har det blivit vanligare – men det har även företagens nyttjande av kryphål, rapporterar Wall Street Journal.
Erbjudanden med kryphål
När du köper livslång tillgång till ett företags tjänster räknar du troligen på att du ska spara en hacka om du fortsätter att använda tjänsten en lång tid framöver.
Men förutom att tjänsten eller företaget riskerar att försvinna innan du sparat pengarna finns även det finstilta.
Många företag som har den här typen av erbjudanden har nämligen kryphål i alla tänkbara former. Det kan exempelvis handla om attraktiva tilläggstjänster som inte ingår, eller uppdateringar som gör att du måste köpa till nya tjänster.
Senaste nytt
Från papper till digitalt
Ett amerikanskt exempel är tidning Rolling Stone.
Jason Walker köpte en livslång prenumeration av tidningen för 99 dollar. I år kostar en årsprenumeration av tidningen 59 dollar, vilket betyder att han tjänat in sin investering sedan många år tillbaka.
Men nu meddelar tidningen att deras livslånga prenumerationer bara kommer att gälla den digitala utgåvan, vilket de har rätt att göra enligt villkoren för avtalet med prenumeranterna. Det är lätt att få känslan av att företagen bara ställer upp på avtalen tills att de blir för dyra att upprätthålla.
Tills döden, eller kryphål, skiljer oss åt
När man köper en livslång prenumeration satsar man också på att företaget som erbjuder tjänsten har en lovande framtid. Men den framtiden behöver inte alltid vara lika lång som avtalets tilltänkta löptid. En man som haft blandade erfarenheter är 75-årige Craig Walsh från Honolulu.
“Jag visste inte att livstidskortet syftade på deras livstid, jag trodde att det handlade om min”, säger han till Wall Street Journal.
Han har både köpt livstidsmedlemskap i flygbolaget Ansett Australia som gick omkull för mer än två år sen och i Royal Show, ett brittisk lantbruksevent som la ner 2009.
Däremot fungerar hans livstidspass i American Airlines Admirals Club, trots att bolaget lagt ner programmet – bolaget har nämligen valt att hedra avtalet genom nya erbjudanden.
Dubbelkolla det finstilta
Om du funderar på att teckna en livslång prenumeration behöver du alltså betänka ett par saker, förutom om du planerar att använda tjänsten tillräckligt länge för att det ska vara värt det.
Läs det finstilta
Vad har bolaget valt att inkludera i erbjudandet, och vilka rättigheter har de att frångå det? Var alltid vaksam på kryphål.
Bolagets livslängd
Även om du räknar med att finnas kvar en lång tid framöver är det värt att fundera över bolagets framtidsutsikter. Finns det några överhängande risker i dag för att bolaget ska bli utkonkurrerat eller gå i konkurs? Det kan minska livslängden på din superdeal avsevärt.
Läs mer: Företagens fula knep – låt dig inte luras av uppflation. Dagens PS