Dagens PS

Pappor tänker mindre på pensionen 

Vi verkar ha viktigare saker för oss än att tänka på pensionen under föräldraledigheten – inte minst papporna
Vi verkar ha viktigare saker för oss än att tänka på pensionen under föräldraledigheten – inte minst papporna (Foto: Isabell Höjman/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Vad tänker du på när du är hemma med barnen? Pensionen? En ny rapport visar att bara hälften av alla föräldrar tar hänsyn till sin pension vid föräldraledighet och vab. Och pappor? De tänker minst. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) som har undersökt hur mycket föräldrar tänker på sin pension när de är borta från arbetet vid föräldraledighet och vab eller när de arbetar deltid under småbarnsåren.

Rapporten talar sitt tydliga lilla språk: Pappor tänker mindre på pensionen än mammor. 

Mammor är helt enkelt mer benägna att fundera på hur barnrelaterad frånvaro påverkar deras pension än pappor – något som kan ha långsiktiga ekonomiska konsekvenser.

Medvetna mammor

“Mammor som har större kunskap om hur den egna pensionen byggs upp och bättre förståelse för hur sparande fungerar, tog större hänsyn till pensionen än andra mammor”, säger Stefanie König, projektledare för rapporten, i ett pressmeddelande

Dessa medvetna mammor tar ut färre dagar med föräldrapenning och deras inkomst har även en tendens att återhämta sig snabbare efter småbarnsåren. 

Dessutom är mammor som har en god finansiell förmåga inte bara mer medvetna om pensionens betydelse – de delar också barnledigheten mer jämställt med sin partner och återvänder snabbare till arbetsmarknaden. 

“Vad som påverkar vad kan vi inte uttala oss om i rapporten. Men vi ser ett liknande mönster för mammor med bättre förståelse för hur sparande fungerar”, säger Jenny Säve-Söderbergh, medförfattare till rapporten.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Pappor mindre medvetna

Pappor, å andra sidan, tar ut betydligt färre föräldraledighetsdagar och är mindre benägna att tänka på sin pension när de väljer att vara hemma med barn. 

Medan mammor i genomsnitt tar ut lite mer än 300 dagar med föräldrapenning under barnets första fyra år, tar papporna endast ut drygt de tre reserverade månaderna.

Dessutom arbetar papporna mer sällan deltid under småbarnsåren.

Läs också:

Finländarna känner som svenskarna – om pensionen. Dagens PS

Det här gör vi när vi “jobbar” hemifrån. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS